1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle rakentaa Suomenlahden Titanicin – kyydissä kultaa ja merirosvoja

Yli 500 vuotta sitten uponnut ja nyt mahdollisesti löytynyt aarrelaiva Hanneke Wrome nousee uudelleen Ylen uudessa seikkailusarjassa. Esituotannossa olevan sarjan ohjaa kansainvälistäkin uraa parhaillaan tekevä AJ Annila.

elokuvat
Viisikko ja meri.
Ohjaaja AJ Annila ja tuottaja Riikka Takila kertoivat Tähtihetkessä Ylen uudesta seikkailusarjasta.

Viime viikolla kerrottiin Suomenlahteen uponneen aarrelaivan Hanneke Wromen mahdollisesta löytymisestä. Sukeltaja ja hylyntutkija Rauno Koivusaari löysi hylyn ja ensi kesän sukellustutkimuksissa otetaan laivasta enemmän selvää.

Hanneke Wrome upposi Raaseporin lähelle vuonna 1468 vieden mukanaan suuret määrät kultaa ja hopeaa ja noin 200 ihmistä.

Yle on jo pari vuotta valmistellut Hanneke Wromen tapahtumista kertovaa seikkailusarjaa The Heroes of The Baltic Sea. Projektin tuottaja Rikka Takila Yleltä kertoo Aamu-tv:n Tähtihetken haastattelussa, että kuusiosainen sarja yhdistelee uudella tavalla draamaa ja seikkailurealitya.

– Olemme tehneet Museoviraston kanssa yhteistyötä ja sarjakonseptin isä Tommi Hakko on viettänyt aikaa hylyn löytäjän kanssa. Meillä oli tieto, että hänellä oli ikiaikainen haave löytää hylky. On järjettömän hieno sattuma, että nyt yhtäaikaisesti tapahtuu oikea hylynlöytö. Se vaikuttaa käsikirjoitukseen ja tarina herää eloon ihan eri tavalla.

Pohjoismainen versio Pirates of the Caribbean -hitistä

Sarjassa näyttelevät Tommi Korpela, Ville Virtanen, Minttu Mustakallio, Jorma Tommila ja Linda Zilliacus. Kuvaukset käynnistyvät syksyllä Suomen lisäksi Virossa ja Ruotsissa. Tällä hetkellä ohjaaja AJ Annila viettää aikaa tulevilla kuvauspaikoilla ja tutkien piirustuksia ja dokumentteja laivasta.

– Haaksirikko myrskyineen on ollut iso tapahtuma, meidän pitää saada se näyttämään huimalta. Emme pelkästään rakenna Hanneke Wromea seilaamaan Itämerellä digitaalisesti vaan me rakennamme osia laivasta Ylen studioon. Teemme lavasteet, joita voi kääntää vapaasti 360 astetta. Lavastelaivasta tulee läpi vettä ja mastoja, kuvailee Annila.

Luvassa on stuntteja, erikoistehosteita ja tietysti merten kauhuja.

– Meillä on sarjassa merirosvoja. Harva tietää, että merirosvoja on ollut Itämerellä keskiajalla niin paljon. He ovat ryövänneet kilpailijoiden aluksia ja se on ollut todella brutaalia meininkiä. Merirosvoista on dokumentteja, mutta niitä ei ole populaarikulttuurissa hyödynnetty ennen tätä mitenkään. Mutta ei me Pirates of the Caribbeania tehdä vaan pohjoismainen versio, nauraa Takila.

Annilalla tekeillä myös englanninkielinen elokuva

Merirosvoseikkailu ei ole AJ Annilan ainoa jännittävä hanke tällä hetkellä. Ohjaaja valmistelee myös ensimmäistä englanninkielistä elokuvaansa Every Good Boy Does Fine.

Trillerissä näyttelevät Millemium-sarjasta ja Hollywood-rooleista tuttu Michael Nyqvist ja esimerkiksi X-Men-elokuvissa nähty Famke Janssen.

Näyttelijät Michael Nyqvist ja Famke Janssen.
Näyttelijät Michael Nyqvist ja Famke Janssen.Ursuela Duerun ja Sebastien Nogier / EPA

– Se on hyvän mittakaavan indie-elokuva, on kivempi tehdä indie- kuin studioelokuvia. Lähdin projektiin mukaan kaksi vuotta sitten, kun minulle lähetettiin käsikirjoitus ja ihastuin siihen. Samastuin 13-vuotiaaseen päähenkilöön. Hän on lahjakas pianonsoittaja, joka ei haluaisi harjoitella vaan leikkiä metsissä.

AJ Annilan edellisistä elokuvista Jadesoturi ja Sauna on jo vuosia. Niiden jälkeen vireillä on ollut muita projektia esimerkiksi Yhdysvalloissa

– Ne ovat menneet lähelle, mutta eivät läpi. Kaikki on epävarmaa aina siihen saakka kunnes elokuva tulee kankaalle. Maailmassa on surullisia tarinoita, joissa elokuvat on tehty, mutta ne eivät koskaan ole päässeet julkisuuteen.

Ensi viikolla Annila matkaa Cannesin elokuvajuhlille, jossa hän toivoo lopullista tuotantopäätöstä valmisteilla olevalle trillerille. Kuvausten on tarkoitus alkaa heinäkuussa.

– Elokuva on suuri juttu, käsikirjoitus on hirvittävän hyvä ja toivottavasti se poikii lisää mahdollisuuksia. Toivon sen edesauttavan unelmaprojektejani, vihjailee Annila.

Lue seuraavaksi