Majanrakennusvietti "vaivaa" viikareita sukupolvesta toiseen

Pikkulapset ja maja - siinä yhdistelmä, jonka arvo ei ole kärsinyt inflaatiota vuosien saatossakaan. Materiaalit ja rakennuspaikka voivat vaihdella, mutta into ja suuret suunnitelmat ovat pysyviä.

Kotimaa
Santeri, Remu ja Jami majanrakennuspuuhissa.
Karoliina Haapakoski / Yle

Omakotitalon pihan perällä käy melkoinen kuhina. Kolme alle kouluikäistä kaverusta, Remu, Jami ja Santeri ovat majanrakennuspuuhissa.

Pihakuusien ja taloa ympäröivän aidan väliin on jäänyt juuri sopivan kokoinen "tontti" poikien majasuunnitelmien toteuttamiseen.

Rakennustyömaalle on tehty ensimmäisenä portti valmiiksi.

Leikkimoottorisaha ja pullo maassa.
Työkalut ne pitää rakentajalla olla.Karoliina Haapakoski / Yle

– Ekana tehtiin reiät maahan, laitettiin kepit niihin ja hakattiin ne puunpalalla kiinni maahan, Remu kertaa portin rakennusvaiheita.

Pojat esittelevät rakennusmateriaalejaan, viereisen puun alla on läjä kuusenoksia, jotka on aikomus käyttää tulevan majan rakentamiseen. Käyttötarkoitus ei vielä ole kuitenkaan täysin selvillä.

– On täällä ikkunat ja portaatkin, Santeri jatkaa ylpeänä esittelyä.

Tölkkipanteilla jääkaappi ja telkkari

Pojat ovat omien sanojensa mukaan rakentaneet majaa jo monta iltaa. Rakennelma on vielä melko lailla ajatuksen asteella, mutta lopputulos on selkeänä kolmikon mielessä.

Me palautetaan tölkkejä, säästetään rahaa ja ostetaan jääkaappi. Sitten me ostetaan myös telkkari ja kaikkea sellaista, mitä taloon tarvitaan.

Santeri

– Me tehdään portin viereen korkea seinä. Sitä me ei tiedetä, mihin portaat laitetaan. Myös katto ja seinät rakennetaan. Sitten, kun tämä on valmis, niin me asutaan täällä, pikkumiehet ilmoittavat silmääkään räpäyttämättä.

Kun kerran majassa on tarkoitus asua, niin se tarkoittaa luonnollisesti sitä, että sinne pitää hankkia tiettyjä mukavuuksia. Eihän majassa voi syödä jäätelöäkään, jos ei ole jääkaappia.

– Me palautetaan tölkkejä, säästetään rahaa ja ostetaan jääkaappi. Sitten me ostetaan myös telkkari ja kaikkea sellaista, mitä taloon tarvitaan, Santeri valottaa kolmikon suunnitelmia.

Potkut riitelijälle

Pojanviikareilla ei ole majan rakentamisessa erityisen tarkkaa työnjakoa - tosin porukan nuorimmaiselle on toimenkuva tehty ilmeisen selväksi.

Pikkupoika asettelee taulua majan risuseinälle.
Miellyttävä sisustus on tärkeää myös risumajassa.Karoliina Haapakoski / Yle

– Mie siivoan täällä, Jami tunnustaa.

Ja kuten myös työelämässä toisinaan, aina ei yhteen hiileen puhaltaminen ole sujunut täysin mallikkaasti. Kysymykseen, onko erimielisyyksiä tullut, tulee vastaus melkein yhdestä suusta.

– On tullut. Ne ratkaistaan antamalla jollekin potkut, pojat tokaisevat.

Pojat lupaavat lähettää kutsun tupaantuliaisiin, kunhan mukanani on karkkia ja sipsiä. Tupaantuliaisten pitämiseen tosin voi vielä tulla mutkia matkaan.

– Kunhan tänne ei silloin vain hyökkää zombeja, Remu varoittelee.