Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pertti Kurikka purkaa tuntojaan alter egonsa Kalevi Helvetin kautta. Helvetin synkeistä tarinoista ja piirroksista on koottu muun muassa kirja.
Pääkuva
Pertti Kurikka purkaa tuntojaan alter egonsa Kalevi Helvetin kautta. Helvetin synkeistä tarinoista ja piirroksista on koottu muun muassa kirja.

Pertti Kurikan elämä Vihdistä Euroviisuihin – laitos­kasvatista itsenäiseksi punkkariksi

58-vuotiaan Pertti Kurikan elämän aikana kehitysvammaisten olot Suomessa ovat muuttuneet huomattavasti. Laitoselämä on vaihtunut itsenäiseen asumiseen ja koulutus voi nykyisin tuoda palkkatyön. Vuonna 2015 Pertti Kurikka edustaa Suomea Euroviisuissa punkbändissä.

Pertti Kurikka

1956 Vihti

Pertti syntyi tapaninpäivänä 26.12.1956.

1957 Helsinki Sofianlehdon vastaanottokoti

Vastaanottokoti toimi huostaanotettujen pikkulasten hoitolaitoksena. Enimmillään laitokseen oli sijoitettuna 120 lasta.

1958 Suomi jaetaan vajaamielispiireihin, joihin aletaan rakentaa laitoksia. Laitosta pidettiin kehitysvammaisille turvallisena asuin- ja elinympäristönä. Samalla yhteiskunta suojeli itseään vammaisilta.

1958–1971 Orimattilan, Malmin ja Riihenkulman lastenkodit

Pertti Kurikka muistaa lapsuudestaan lastenkodissa vierailulla käyneen äitinsä sekä kanin, jota he ruokkivat.

Pertti Kurikan lapsuuskuva
Pertti Kurikan nuoruuskuva.

1968 Solakallion erityiskoulu kehitysvammaisille

Kurikka opettelee muun muassa lukemaan.

1970 Kehitysvammaisten pakkosterilisaatio kumotaan. 35 vuotta voimassa olleella lailla tuhansia ihmisiä steriloitiin rotuhygienian nimissä.

1972–1977 Antinkartano, Eskoon keskuslaitos

Pertti Kurikka saa laitoksessa ammattikoulutuksen ja tekee työpajalla mm. saunaritilöitä. Myöhemmin hän on toiminut esimerkiksi keittiöapulaisena sekä tehnyt heinä- ja ulkotöitä.

1978 Kehitysvammalaki: Avohuollon palvelut tulevat laitosten rinnalle. Laki korosti avohuoltoa ensisijaisena huoltomuotona, joka toisi kehitysvammaiset paremmin osaksi yhteiskuntaa.

1970-luvun lopulla muuttaa Helsinkiin Laajasalon asuntolaan

1994–2013 Isoniityn asuntola, Koskelan tukiasunto ja Vattuniemen pienryhmäkoti, tukiasunto.

1985 Kehitysvammaisten opetus tulee osaksi peruskoulua.

1990 Kokeilut kehitysvammaisten palkkatyöstä alkavat.

1999 Kehitysvammaisten järjestö Me Itse ry perustetaan.

2006 YK:n yleissopimus vammaisten oikeuksista syntyy. Suomi allekirjoittanut, mutta ei vielä ratifioinut.

Sopimuksen on ratifioinut yli 150 valtiota. EU-maista Suomen lisäksi vain Irlanti ja Alankomaat eivät ole ratifioineet vammaisyleissopimusta. Suomessa ratifiointi on venynyt, koska lainsäädäntöä on yritetty saada sopimuksen edellyttämälle tasolle. Ulkoministeriön ihmisoikeus- ja sopimusasioiden yksiköstä arvioidaan, että sopimus saataisiin ratifioitua tämän vuoden aikana.

Sopimus takaa kehitysvammaisille tasa-arvoiset oikeudet ja vapaudet päättää omasta elämästään, kuten asuinpaikastaan.

Pertti Kurikka allekirjoittaa levyä

2009 Pertti Kurikan Nimipäivät perustetaan Lyhty ry:n taidetyöpajalla

Pertti Kurikka kiinnostuu musiikista kuultuaan muun muassa Joukon ja Kostin kappaleen Muisto vain jää (1968) ja Robinin 2525 (1969). Kurikka opetteli soittamaan kitaraa ja Helsinkiin muutettuaan innostui rockista ja punkista. Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeessä Kurikka soittaa kitaraa ja säveltää kappaleet.

2010 EU:n vammaisstrategia 2010–2020. Strategian päätavoite on lisätä vammaisten toimintamahdollisuuksia ja varmistaa vammaisten täysipainoinen osallistuminen talous- ja yhteiskuntaelämään. Strategiassa on kahdeksan toiminta-aluetta: esteettömyys ja saavutettavuus, osallistuminen, yhdenvertaisuus, työllisyys, koulutus, sosiaaliturva, terveydenhuolto ja ulkoiset toimet.

2012 Kovasikajuttu-elokuva saa ensi-iltansa

Pertti Kurikan Nimipäivät saa kansainvälistä huomiota ja keikkoja ulkomailta. Elokuvan jatko-osa Tokasikajuttu on tekeillä.

2013 Uusi asuntola Helsingissä

Pertti Kurikka asuu nykyisin asuntolassa, jossa hänellä on oma kaksio. Käytävällä päivystää ohjaaja, joka ei puutu liikaa asukkaiden tekemisiin. Kurikan ulko-ovessa on tarra, jossa lukee Yksityisalue.

2015 Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa Suomea Euroviisuissa

Pertti Kurikka uskoo, että Suomi voittaa Euroviisut Wienissä. "Sitten ihmiset Suomessa juhlivat meitä, me juodaan viiniä ja vedetään pää täyteen."


Pertti Kurikan Nimipäivät -bändikuva
Pertti Kurikka ulkona

Ville Vedenpää, toimittaja, @villevedenpaa  •   Elina Ervasti, kuvat  •  Juha Rissanen, grafiikka, @jrissane   •  Teemo Tebest, tekniikka, @teelmo

Julkaistu: 11.5.2015