Yrittäjä joutuu pulaan tiukentuvien palkkatukien takia – "Uskon, että tässä jonkin näköinen härdelli saadaan pystyyn"

Pienyrittäjä ehti jo lupaamaan työtä tuleville työntekijöilleen, koska hänelle oli näytetty vihreää valoa palkkatuesta. Sitten hän sai puhelinsoiton, jossa palkkatuki peruttiin.

Kotimaa
Mika Kopsa
Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanilainen yrittäjä Mika Kopsa joutui ikävään tilanteeseen hakiessaan työntekijöitä yritykseensä. Hän haki kahta osa-aikaista työntekijää kesäsesonkia varten, toiset kaksi osa-aikaista hänellä oli jo tiedossa.

Kopsa pyörittää Ärjän Onni -nimistä yritystä, joka pitää muun muassa kahvilaa ja vesibussiliikennettä Oulujärven Ärjänsaaressa. Hän sai tietää, että muutamasta henkilöstä voisi olla mahdollisuus hakea palkkatukea eli hän voisi tarjota heille täysiaikaista sopimusta. Yrittäjä tarkisti asian TE-toimistolta Kajaanista, josta tuli asialle vihreää valoa.

– TE-toimistolta sanottiin, että jos palkkaan heidät täysiaikaiseksi, niin saan palkkatukea. Minä ilmoitin työntekijöille, että otan heidät töihin täysiaikaisiksi. Jutun piti olla puheiden perusteella satavarma juttu, hakemukset vaan TE-toimistolle ja sillä hyvä.

– Eilen torstaina sain puhelun TE-toimistolta, että Kainuussa on muuttunut palkkatukihomma kokonaisuudessaan, ja nyt sitten palkkatuet jäävät nyt saamatta. Minä olen luvannut kolmelle täysiaikaisen työpaikan ja yhdellä osa-aikaisen, joten palkkakustannukset nousevat melkein meidän liikevaihtomme tasolle.

– Minähän en ole jumissa minkään kanssa, koska työsopimuksia ei ole kirjoitettu. Mutta en halua luvattuja töitä alkaa perua. Kyllä meidän täytyy pitää työntekijät täysiaikaisina keinolla millä hyvänsä, Kopsa jatkaa.

"Tässä ei tapahtunut mitään virhettä"

Kajaanin TE-toimiston johtaja Tiina Veijola on tietoinen tapahtuneesta.

– Tilanne on se, että palkkatukimäärärahojen määrä on oleellisesti vähentynyt vuodesta toiseen. Työmarkkinatuen maksuosuus on ennakoitua huomattavasti suurempi, ja palkkatukimäärärahat loppuivat ennakoitua aiemmin. Tämän takia jouduimme tekemään nopeita päätöksiä niiden kriteereiden suhteen, joilla palkkatukea myönnetään.

– Nyt on käynyt niin ikävästi, että emme pysty myöntämään palkkatukea kaikkiin suunnitteilla olleisiin kohteisiin. Tässä ei tapahtunut mitään virhettä, vaan palkkatukea kohdennetaan asiakkaisiin, joilla on monialaisen yhteispalvelun tarve ja joiden työttömyys on todella pitkittynyt, Veijola lisää.

Nyt on käynyt niin ikävästi, että emme pysty myöntämään palkkatukea kaikkiin suunnitteilla olleisiin kohteisiin.

Tiina Veijola

Veijola muistuttaa kaikkia palkkatukia hakevia tahoja, että TE-toimisto käsittelee jokaisen palkkatukihakemuksen tapauskohtaisesti ja asiakaslähtöisesti. Palkkatuetulla työllä tulee parantaa palkattavan henkilön ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkina-asemaa. Ja asiakkaan kanssa on aina tavoitteena avoimille työnarkkinoille työllistyminen.

– Työnantajia kehotetaan hakemaan palkkatukea jo ennen työntekijän palkkaamista, jotta varmistetaan palkkatuen saaminen. Se on aina työnhakijasta kiinni, saako palkkatukea vai ei.

Palkkatukien myöntämisen suhteen kriteereitä on jouduttu tiukentamaan koko Suomessa. Syyt ovat työmarkkinatukien osuuden todella voimakas kasvaminen, työttömyyden pitkittymiset ja määrärahan niukkuus. Joillakin alueilla palkkatuesta on täytynyt luopua lähes kokonaan.

Tilanne koskee monia

Yrittäjä Mika Kopsa uskoo, että on olemassa keinoja pitää luvatut työpaikat täysiaikaisina.

– Tilanne koskee aika montaa muutakin yritystä ja yhdistystä. Uskon, että tässä jonkin näköinen härdelli saadaan pystyyn. Jos ei muuten, niin ruvetaan käymään läpi pykäliä ja katellaan sielä porsaanreikiä ja toimitaan niiden perusteella.

– Sen sanon, että töitä sen eteen tehdään, että tämä asia saadaan järjestykseen keinolla millä hyvänsä. Ei se voi olla, että kahdessa viikossa tilanne voi muuttua aivan totaalisesti.

Työmarkkinatuen maksuosuus on ennakoitua huomattavasti suurempi, ja palkkatukimäärärahat loppuivat ennakoitua aiemmin.

Tiina Veijola

Mika Kopsa olisi ymmärtänyt asian, jos TE-toimisto olisi ilmoittanut, että esimerkiksi 4 kuukauden jälkeen ei enää myönnetä palkkatukia.

– Siinä olisi tullut siirtymäaika siihen, että asioita ei olisi ehtinyt sopia suullisesti. Kun tästä ei julkisuuteen kukaan ole ilmoittanut mitään, ei kukaan ole voinut ennakoida tätä mitenkään.

Kopsan mielestä Kainuussa ei kannusteta ottamaan ihmisiä töihin.

– Jos jotkut, niin nuoret pitäisi saada kesätöihin. Jos ei nuorille ole töitä nyt, kun sitä työkokemusta pitäisi saada, niin eihän sitä ole 20 vuoden päästäkään jollei ihmettä tapahdu. Muutenkin yrittäminen täällä on sellaista, että joka toinen yrittäjä sanoo toiminnan olevan pikkuisen heikon hivakkaa. Että mitä tässä pitäisi tehdä, että toiminta saadaan vilkastumaan?