1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rivitaloasuja, tarkista lupa ennen kuin pistät pation pystyyn!

Kun rivitaloasukkaan suunnitelmissa on terassin tai aidan rakentaminen omalle pihalle, on syytä painaa jarrua ja odottaa ensin taloyhtiön lupaa. Naapurusten välillä käydään kiistoja jopa takapihalle asennettujen ilmalämpöpumppujen äänihaitoista.

Kotimaan uutiset
Kuvassa pehmustettuja puutarhakalusteita ja riippukeinu sekä riipputuoli. Takana näkyy pensaiden seasta henkilöauto ja lauta-aita.
YLE / Petra Haavisto

Rivitaloasukas saa itsenäisesti istuttaa istutuksia, tuoda puutarhakalusteet ja grillata omalla pihallaan. Mutta jos mielii tehdä suurempia maanmuokkauksia tai rakennuksia, tulee olla yhteydessä taloyhtiön hallitukseen.

– Kun haluaa rakentaa esimerkiksi puutarhavajan, grillikatoksen tai terassin, täytyy pysähtyä miettimään tarvitaanko yhtiön lupia tai ehkä jopa rakennuslupa, kertoo Suomen Kiinteistöliiton lakipalvelut-yksikön päällikkö Virpi Hienonen.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että oma, mahdollisesti aidallakin rajattu piha ei välttämättä ole juridisesti osakkaan hallinnassa. Rivitaloyhtiöiden välillä on eroja sen suhteen, kenen hallinnassa piha-alue on. Asian saa selville yhtiöjärjestyksestä.

– Yhtiöjärjestyksessä voi olla maininta siitä, että osakkeet tuottavat oikeuden hallita esimerkiksi 3h+keittiö tilaa ja karttapiirustukseen merkittyä piha-aluetta. Tai vaihtoehtoisesti siellä voi olla maininta, että yhtiön välittömään hallintaan jäävät esimerkiksi kerhohuone, varastot, autopaikat ja piha-alueet.

Tavallisempaa kuitenkin on, että jos piha-alue on yhtiön hallinnassa, ei sitä ole merkitty näkyviin.

– Eli jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa piha-alueista, niin se on kokonaisuudessaan yhtiön hallinnassa, Hienonen täsmentää.

Riitoja aiheuttavat näkymää haittaava leikkimökki ja ilmalämpöpumpun meteli

Naapurusten pihoihin liittyvät kahinat ovat varsin monentyyppisiä. Kiistaa saattaa tulla vaikka raja-aidasta ja sen kunnossapitovastuusta.

– Eräässä tapauksessa riideltiin jopa siitä, saiko toinen osakas kiinnittää aitaan omalta puoleltaan erilaisia kukkalaatikoita, vaikka hän ei ollut osallistunut aidan rakentamiseen omalla kustannuksella, kertoo Virpi Hienonen.

Joskus kiistellään siitä, että vaikuttaako osakkaan rakentama leikkimökki tai pieni varastorakennus toisen naapurin näkymään tai haittaako ilmalämpöpumpun ääni muita asujia.

Yhtiöt joutuvat miettimään muutostyöilmoitusten kohdalla myös yhdenvertaisuusperiaatetta, sillä jos jollekin on annettu lupa, niin lähtökohtaisesti luvan pitäisi hellitä myös muille samassa asemassa oleville.

– Mutta jos on ensimmäinen terassia rakentava, niin silloin yhtiöllä on täysin vapaa harkintavalta päättää annetaanko lupa vai ei, etenkin jos pihat ovat yhtiön hallinnassa, Hienonen toteaa.

Vaikka rivitaloyhtiöstä osakkeita omistaakin, tulee muutostyöilmoitus tehdä yhtiölle ja malttaa odottaa sen käsittelyä. Ennen lupaa terassista voi vain haaveilla, vaikka naapurit ottaisivatkin aurinkoa omalla patiolla täysin rinnoin.

Lue seuraavaksi