1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lapset (perheenjäsenet)

Irene Makkonen Savonlinnasta palkitaan äitienpäivänä – "Lasten kanssa tulee jatkuvasti pieniä juhlahetkiä"

Irene Makkonen on maatilan emännän ja yrittäjän töiden ohella hoitanut viittä omaa lasta, kolmea lastenlasta ja vielä aika liutaa kesälapsia. Sunnuntaina savonlinnalainen palkitaan Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan mitalilla kultaristein.

lapset (perheenjäsenet)
Irene Makkonen Savonlinnan Juvolasta.
Irene Makkonen Savonlinnan Juvolasta on mitaliäiti. Yle / Paavo Koponen

Irene Makkonen tuli tuntemaan suurperheen arjen jo lapsena. Kuusilapsisen perheen isä menehtyi uuden kotitalon rakennustyömaalla Irenen ollessa 13-vuotias. Silti tila oli hoidettava, eikä yhteiskunnalta apua saanut.

Sittemmin Irene ja Juha Makkoselle syntyi viisi lasta, jotka ovat perineet vanhempien toimeliaisuuden. Haasteena on tosin esikoisen Asperger -syndrooma ja nyt myös aviomiehen sairaus. Irenen lapsuudenkotia Ahvensalmella asuu ja uudistaa nyt Reetta-tytär ja työmaalla puuhaa myös Irene.

– Lapset syntyivät välillä 1972 ja 1989 ja hoitoaika oli tavallaan pitkä. Kaksikymmentäneljä vuotta oli aina alle kouluikäinen lapsi kotona. Ja kun viimeinen oma tarvitsi leikkikaveria, niin sitten oli kahdeksana kesänä Pelastakaa lapset ry:n kautta kesälapsia ja heitäkin oli ihana hoitaa. Kyllä se äidin tehtävä on ollut tärkein, Irene Makkonen sanoo painavasti.

– Omien lasten kanssa piti vaan tehdä ne välttämättömät. Vähän vapaa-aikaakin yritettin viettää. käydä ongella ja vähän reissussakin. Nyt on ihana hoitaa kolmea lapsenlasta, kun ei tarvitse lähteä karjalle tai heinäntekoon. Voi ihan vaan nauttia heidän kanssaan olemisesta, Irene Makkonen iloitsee.

Karjataloutta ja palvelutuotantoa

Irene Makkonen opiskeli aikanaan karjatalousteknikoksi. Vaikka omasta karjasta on luovuttu, on ammattitaidolle vieläkin kysyntää lomittajana. Puuhaa on myös kotileipomo- ja pitopalveluyrittäjänä..

– En leivo kauppoihin, vaan tilauksesta erilaisiin tilaisuuksiin. Käyn myös edelleen lomittamassa ja teen kaikkea mitä pyydetään. Käyn esimerkiksi hoitamassa vanhuksia ja siivoamassakin. Oman tilan ylläpito käy eläkkeiden turvin, mutta muuhun on raha erikseen hankittava, Irene Makkonen kertoo.

Kerrankin kunnon juhla

Maatalousyrittäjänä ollessaan Irene Makkonen vietti kaikki äitienpäivät työ parissa. Aina oli puun istutusta ja muuta työtä. Pyhää ja arkea ei voinut erottaa. Työt tehtiin säitten ja välttämättömien tehtävien ehdoilla. Nyt siitä tulee hyvitystä.

– Nautin siitä, että pääsen kerrankin äitienpäivänä juhliin, siis kaikkein juhlallisimpaan tilaisuuteen, mitä äitienpäivänä Suomessa on. Toivotaan, että tulee paljon semmoisia tilaisuuksia, missä sitä kunniamerkkiä voi käyttää.

– Lasten kanssahan tulee pieniä hetkiä, mutta niitä tulee jatkuvasti. He lähtevät kouluun, pääsevät ripille yksi kerrallaan ja silloin on hyvin juhlallista. Kaksi lapsista on ylioppilaita, nekin ovat olleet juhlahetkiä. Hyvän elämän olen saanut, vaikka työtä on pitänyt tehdä, Irene Makkonen vakuuttaa.

Ja sinne mitalinhakumatkalle Savonlinnan Juvolasta Helsinkiin lähtee mukaan yksi tytär ja pieni tyttärentytär, tietenkin.

Lue seuraavaksi