Puutarhaohjelmabuumi kuumimmillaan – "Some-nuoria ei nähdä kasvimaalla kykkimässä"

Lifestyle-ohjelmien buumi näkyy auringon pilkahtaessa ja lumien sulaessa puutarhaohjelmien laajassa valikoimassa. Syrjäyttävätkö kymmenet kasvimaiden ja puutarhojen saloihin tutustuttavat sarjat iäti suositut ruokaohjelmat?

ilmiöt
Urho Kähkösen puutarhassa on myös lampi.
Kata Laurikainen / Yle

Puutarhaunelmia ja unelmapuutarhoja. Puutarhojen aatelia ja puutarhahelmiä. Kesää kohti mentäessä televisiokanavat näyttävät pursuavan pihamaan kunnostusta ja kukkien istutusta opastavia televisio-ohjelmia. Turun yliopiston mediatutkija ja filosofian tohtori Veijo Hietala pohtii puutarhaohjelmien kuuluvan trendikkäiden lifestyle-ohjelmien kirjoon.

– Kaikenlainen kunnostaminen, kaunistaminen, tuunaaminen ja stailaaminen. Elämänlaadun parantaminen on trendi, puutarha tuntuu olevan yksi viime aikojen kovasti suosiotaan kasvattaneista. Kaikesta päätellen myös oikeiden ihmisten keskuudessa, ei pelkästään televisiossa, Hietala toteaa.

Syrjäyttävätkö puutarhaohjelmat television ikisuosikit – ruokaohjelmat?

– Nyt juuri on puutarhaohjelmien sesonkiaika. Se vähän hämää – ympärivuotisessa tarjonnassa eivät puutarhaohjelmat ole tapetilla. Ruokaa voi valmistaa vuodenajasta huolimatta, puutarhoja ei talviaikaan ole Suomessa mahdollista niinkään kunnostaa. Lifestyle-ohjelmissa painottuu sesonki, mitä voi tehdä mihinkin aikaan.

– Puutarhaohjelmat eivät ehkä kuitenkaan uhkaa ruokaohjelmien hallitsevuutta, Hietala pohtii.

Telkkarissa nähty kannustaa kuoputtamaan

Suomeen rantautuneet pihapiirin kunnostusohjelmat tulevat mediatutkija Veijo Hietala mukaan Iso-Britanniasta.

– Englanti on tunnetusti puutarhanhoidon luvattu maa, sieltähän nämä formaatit ja trendit tulevat todennäköisesti. Englannissa puutarhanhoito on ikivanha perinne.

Ruokaa voi valmistaa vuodenajasta huolimatta, puutarhoja ei talviaikaan ole Suomessa mahdollista niinkään kunnostaa.

Veijo Hietanen

Kohderyhmänä Hietalan mukaan toimivat aikuiset, omakotitalossa asuvat tai kesämökin omistavat henkilöt, jotka tarttuvat kuokkaan nuoria innokkaammin.

– Uskoisin, että some-nuoria ei nähdä kasvimaalla kykkimässä.

Kerrostalojen asukkaita puutarhaohjelmat eivät varsinaisesti sulje suoraan pois.

– Kerrostaloissa on nykyään niin isot parvekkeet, että sinnehän mahtuu minipuutarhaa laittamaan. Huvilalle tai kesämökille voi myös saada ideoita, mediatutkija Veijo Hietala ajattelee.

Kynnys puutarhassa puuhailuun laskee varmasti, kun näkee mitä puutarhassa voi itse tehdä.

– Kun televisiossa nähdään jotakin kaunista, kuten puutarhan, niin kyllä se ruokkii itsekin tekemään.