Hallitusneuvottelijat yksimielisiä: Valtiovarainministeriön ennuste hallitusohjelman pohjana

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus aloittivat hallitusneuvottelut tänään. Juha Sipilän (kesk.) mukaan tulevan hallituksen on tehtävä päätökset nopeasti, jotta niiden toteuttamiselle jää aikaa.

politiikka
Timo Soini, Juha Sipilä ja Alexander Stubb.
Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat, perussuomalaisten Timo Soini (vas.), keskustan Juha Sipilä (kesk.) ja kokoomuksen Alexander Stubb hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Smolnassa Helsingissä 8. toukokuutaAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ovat sopineet valtiovarainministeriön ennusteen (siirryt toiseen palveluun) talouden sopeutuksista olevan hallitusohjelman pohjana. Valtiovarainministeriö vaatii kuuden miljardin euron sopeutuksia julkiseen talouteen.

– Siltä pohjalta lähdetään tekemään hallitusohjelmaa, hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Päätökset on tehtävä nopeasti, jotta aikaa jää toimeenpanoon, hän painotti.

Hän mainitsee esimerkkinä maaliin saatavista asioista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen. Sipilän mukaan verotusasteen nostaminen ei ole mukana työkalupakissa.

Yksittäisiin hankkeisiin, kuten tänään jälleen esillä olleeseen Pisararataan ja sen työllistämisvaikutuksiin, Sipilä ei ota kantaa, ennen kuin talouden raamit ovat tiedossa.

Kolme viikkoa aikaa

Viikonloppuna puolueet käsittelevät asioita keskenään, kuten valitsevat edustajiaan työryhmiin, jotka pohtivat esimerkiksi maahanmuuttoa ja EU-asioita.

– Itse käyn läpi esimerkiksi valtiontalouden tilannetta. Äitienpäivää vietän ihan muissa merkeissä, Sipilä huomauttaa.

Maanantaina on Sipilän mukaan vuorossa strategisen hallitusohjelman muotoilua. Parin kolmen päivän jälkeen hänen mukaansa päästään julkisen talouden suunnitelmaan.

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus aloittivat neuvottelut hallitusohjelmasta valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa tänään perjantaina. Tavoitteena on saada hallitus kasaan toukokuun loppuun mennessä.