“Tapa luikkia pois” – uusi tuomioistuin jakaa suomalaismepit

EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä TTIP-vapaakauppaneuvotteluissa pelkoa herättää erityisesti investointisuoja. Ratkaisuksi on nyt ehdotettu uutta tuomioistuinta. Suomalaisia euroedustajia ajatus sekä ihastuttaa että vihastuttaa.

Ulkomaat
Cecilia Malmström.
Kauppakomissaari Cecilia Malmström lehdistötilaisuudessa 7. toukokuuta Brysselissä.Oliver Hoslet / EPA

Ei investointisuojalle! EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä vapaakauppaneuvotteluissa vastustusta on nostanut erityisesti investointisuoja, joka voisi kriitikoiden mukaan uhata jopa demokratiaa. Kritiikki on niin voimakasta, että se voi kaataa jopa koko TTIP-sopimuksen.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström heittikin eilen EU:n kauppaministereille pohdittavaksi ajatuksen uudesta kansainvälisestä tuomioistuimesta. Näin yritysten ja valtioiden väliset riidat voitaisiin ratkaista pysyvässä, julkisessa tuomioistuimessa yksityisten välimiestuomioistuiminen sijaan.

Samaa pohdintaa parlamentissa

Samankaltaista ajatusta on mietitty myös Euroopan parlamentissa, joka äänestää omasta TTIP-suosituksestaan kesäkuussa. Asiassa esitttelijänä toimiva saksalainen Bernd Lange on myös puhunut uuden tuoimioistuimen puolesta.

– Meillä on toimivat oikeusvaltiot, jotka turvaavat myös investoinnit. Joissakin tapauksissa voimme tarvita erityisjärjestelmää, mutta emme vanhanaikaista välimiesmenettelyä. Maailman kauppajärjestön WTO:n alaisuudessa on tuomioistuin, joka ratkoo tukiin ja kilpailukysymyksiin liittyviä kiistoja. Miksi samanlainen järjestelmä ei toimisi myös investointiriidoissa?, pohti Suomessa pari viikkoa sitten piipahtanut Lange.

Uskoa ja epäilyksiä

Suomalaisia europarlamentaarikoita ajatus uudesta tuomioistuimesta sekä viehättää että epäilyttää, selviää A-studion tekemästä kyselystä.

Grafiikassa kyllä-vastaukset MEPeiltä Liisa Jaakonsaari, Anneli Jäätteenmäki, Miapetra Kumpula-Natri, Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen. Ei-vastaukset Merja Kyllönen, Heidi Hautala, Petri Sarvamaa ja Nils Torvalds.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Uusi tuomioistuin on hyvä pitkän aikavälin tavoite, arvioivat Kumpula-Natri ja Virkkunen.

Lange on maininnut esimerkkinä WTO:n alaisuudessa toimivan riitojenratkaisujärjestelmän, joka on sitova ja mahdollistaa myös sanktiot ja valittamisen. Erillisen kansainvälisen investointituomioistuimen perustaminen vaatisi toki melko paljon aikaa, eikä se ehtisi valmiiksi samaan aikaan TTIP-sopimuksen kanssa. (Miapetra Kumpula-Natri, SDP)

Pitemmällä aikavälillä tämä on meidänkin tavoitteemme. (Henna Virkkunen, Kok.)

Tuomioistuimia jo riittävästi

Mutta kaikkia ajatus uudesta tuoimioistuimesta ei vakuuta.

Langen esitys perustui yritykseen luikkia pois vaikeasta määrtitelmästä. (Nils Torvalds, RKP)

Investointituomioistuimen perustaminen TTIP-neuvotteluiden yhteydessä ei ole realistinen ajatus. EU voisi toki näyttää esimerkkiä investointisuojan kehittämisessä ja olisi mielenkiintoista selvittää, olisiko kansainvälinen investointituomioistuin ratkaisu havaittuihin ongelmiin. Tämä keskustelu on kuitenkin laajempi kuin TTIP ja tulee käydä siitä erillisenä ja monenkeskisenä. (Heidi Hautala, Vihr.)

Nykyisiäkin tuomioistuimia on ihan riittävästi. (Merja Kyllönen, Vas.)