Politiikan tutkija yllätysputoajista – "Se on ammatinvalintakysymys"

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä arvioi, että netti-ilmiö nosti jälleen joukon yllätysnimiä eduskuntaan. Samalla moni entinen edustaja sai kokea karvaan pettymyksen.

Kotimaa
Markku Jokisipilä
Markku JokisipiläYle

Vaalien jälkeen moni eduskunnasta pudonnut on jättänyt politiikan kokonaan. Muun muassa SDP:n Päivi Lipponen ja Pauliina Viitamies ilmoittivat luopuvansa myös muista poliittisista tehtävistä. He hakivat eroa kotikaupunkiensa valtuustosta kuluneella viikolla.

Myös demarikonkari, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman arveli jättävänsä tulevat eduskuntavaalit väliin.

– Yksilöpsykologisesti se on ymmärrettävää. Jos on monta kautta istunut, tehnyt hyvää työtä ainakin omasta mielestään ja putoaa yllättäen, Jokisipilä pohtii.

Tutkija muistuttaa politiikan arvaamattomuudesta. Paikka on kyettävä uusimaan neljän vuoden välein.

– Arvaamatonta ja kovaa puuhaa, mikä on hyvä tiedostaa jo politiikkaan lähtiessä. Se on ammatinvalintakysymys, että ura saattaa pysähtyä nopeasti.

Moni nousi tutkan alapuolelta

Markku Jokisipilän mielestä kaikkein raadollisin tilanne osui Pekka Ravin (kok.) kohdalle.

– Hän oli muutamaa päivää aiemmin puhemiehen roolissa vastaamassa tasavallan presidentin puheeseen valtiopäivien päättäjäisissä. Sitten hänen parlamentaarikon uransa päättyi.

Tutkija ei halua vielä tässä vaiheessa arvioida tarkemmin syitä eri ehdokkaiden vaalimenestykseen. Putoajien vastapainoksi moni kokenut konkari nousi takaisin eduskuntaan. Pudonneiden tilalle nousi myös liuta yllätysnimiä.

– Analyysit on vielä tekemättä, mutta taas nähtiin, ettei pelkästään lehtiä seuraamalla näe mitkä asiat ja ehdokkaat ovat nosteessa. Monelle ihmiselle online-väylät ovat tärkein tietolähde ja joukko ehdokkaita nousi internetalustojen kautta. Ne ovat esimerkiksi sanomalehtien tutkan alapuolella, Markku Joki-Sipilä pohtii.