1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Military Run vie juoksijat äärirajoille

Tankit ovat murjoneet starttialueen möykkyiseksi perunapelloksi ja kolme panssarivaunua odottaa muutaman sadan metrin päässä starttiviivalla värjötteleviä juoksijoita. Alkamassa on kolmatta kertaa järjestettävä Military Run.

ilmiöt
Juoksijat ovat startanneet Military runiin
Mikko Moilanen / Yle

Vuosi vuodelta enemmän ja enemmän osallistujia keräävä juoksutapahtuma on kaukana perinteisestä puistojuoksusta. Kilpareitti koostuu erilaisista esteistä, joiden yli joko kiivetään, ryömitään, uidaan tai juostaan. Lämpötila on hädin tuskin kymmentä astetta ja sateen uhka leijuu ympärillä, silti juoksijoita tilanne hymyilyttää, ainakin starttiviivalla.

– Eikai tässä mitään erikoista ole. Kunnon lämmittelyt alle ja sitten mennään. Ei oikein osaa sanoa, mitä kisasta odottaa, kun en ole aiemmin ollut tällaisessa mukana. Toivottavasti maaliin tullessa on sellainen olo, että on antanut kaikkensa ja on hyvä fiilis, sanoo jyväskyläläinen Suvi Rantapuska.

Hämeenlinnalainen Henri Seulanto oli myös ensimmäistä kertaa osallistumassa Military Run juoksutapahtumaan. Perinteiset lenkkipolut ovat hänelle tuttuja, eikä hän tätä juoksua varten ollut muuttanut harjoitteluaan.

– En tiedä olenko treenannut tarpeeksi. Luulin kyllä, että täällä ei olisi mitään erikoisia esteitä, mutta eilen satuin katsomaan sellaisen videon, mistä totuus paljastui, nauraa Seulanto

Mies ryömii panssarivaunun alta
Henri Seulanto ei osannut odottaa panssarivaunun alittamista.Mikko Moilanen / Yle

Mikä se saa aikuisen ihmisen lauantaiaamuna tetsaamaan saveen?

– En tiedä, ehkä sitä on jonkin verran yllytyshullu, Henri Seulanto toteaa.

”Ei tätä kukaan kuivana selvitä”

Idean isä Jyrki Vuorinen halusi reilut kolme vuotta sitten tuoda Briteissä suositun juoksumuodon Suomeen, omilla vivahteilla varustettuna. Parolan Panssariprikaatin lähdettyä tapahtumaan mukaan, avautuivat myös varuskunta-alueen suorituspaikat käyttöön.

– Juoksualueelta löytyy panssarivaunun alitusta, vaunu-urissa kahlaamista, poteroissa juoksemista ja prikaatin esterataa. Viime päivien sateiset kelit ovat muokanneet maastoa liejuksi ja vesi on tietysti tässä vaiheessa vuotta kylmää. Ei tätä rataa kukaan kuivana selvitä, Jyrki Vuorinen kuvailee.

Erilaiset juoksutapahtumat ovat löytäneet paikkansa suomalaisten kalentereista. Military Run on kerännyt kahtena vuonna lähes identtisen osallistujamäärän, eikä tämä vuosi jää yhtään heikommaksi. Ikähaarukka on myös leveä.

– Viime vuonna nuorin juoksija oli 13-vuotta ja vanhin yli 60-vuotta. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kuitenkin se, että enemmistö osallistujista on naisia. Naiset pitävät kunnostaan entistä enemmän huolta ja he innostuvat helpommin tämän kaltaisista tapahtumista kuin miehet, Jyrki Vuorinen kertoo.

Lue seuraavaksi