Astu sisään pakolaistelttaan

Maailmassa on paljon pakolaisia, jotka kamppailevat päivittäin pysyäkseen hengissä. Pakolaisleireissä synnytään, eletään ja kuollaan. Miltä tuntuisi asua pakolaisteltassa?

Kotimaa
Pakolaisteltta Nastolassa

Nastolan seurakuntatalon aulakahviossa voi astua pakolaistelttaan. Oppaana toimii SPR Hämeen piirin monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anu-Rohima Mylläri.

– Haluamme kertoa ihmisille, mitä se pakolaisuus on ja minkälaisissa olosuhteissa pakolaiset asuvat pakolaisleireillä.

Neljän hengen teltassa on vain yksi patja, moskiittoverkko, alumiiniset astiat, vettä ja hieman syötävää. Monet asuvat näissä niukoissa olosuhteissa pakolaisleireillä vuosikausia.

Maailmassa on tällä hetkellä eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan. Tämä on suuri haaste valtioille ja Suomen Punaisen Ristin työntekijöille.

Vaikka Suomessakin kiintiöpakolaisten määrää on tänä vuonna nostettu 1050:een, niin silti monet kunnat eivät halua sijoittaa pakolaisia rajojensa sisäpuolelle.

Monet kunnat karsastavat pakolaisia

Tälläkin hetkellä esimerkiksi vuoden 2013 pakolaiskiintiöstä on tulematta muutamia henkilöitä, kertoo Mylläri.

– Heitä on tulematta sen takia, että heille ei löydy meiltä kuntapaikkaa, Mylläri toteaa.

– Se on haaste saada kunnat ottamaan näitä henkilöitä. Tietyt maat kuten Syyria ja Burma, heille on helpompi saada kiintiöpaikka Suomessa kuin esimerkiksi kongolaiselle.

Mylläri kertoo, että turvapaikka- ja pakolaisstatuksella Suomeen tulee vain noin 8-10 prosenttia koko maahanmuutosta.

– Suurin syy miksi Suomeen muutetaan ovat perhesuhteet, rakkaus, avioliitto ja sitten on työ- ja opiskeluperäinen maahanmuutto.

– Kaikkein pienin on loppujen lopuksi tämä humanitaarinen, Mylläri toteaa.