Kirjastosillan rikotut lamellit korjataan samalla lasilla vielä ainakin kerran

Lamellit voitaisiin myös vaihtaa kokonaan uuteen, paremmin ilkivaltaa kestävään materiaaliin, mutta se muuttaisi sillan ulkonäköä. Kaiteen elementtejä on rikottu toistakymmentä.

ilkivalta
Kirjastosillan rikkoutuneita lamelleja.

Turun kaupunki on päättänyt, että Kirjastosillan rikotut lamellit korjataan alkuperäisellä materiaalilla vielä ainakin kertaalleen. Tämä siitäkin huolimatta, että kaiteen elementtejä on saatu ilkivaltaisesti rikki jo toistakymmentä.

Mutta ei se meidänkään mielestä tietenkään ole pidemmän päälle järkevää, että me jatkuvasti vaihdetaan ja korjataan niitä.

Tapio Siirto

Korjaustyö odottaa oikeaa lämpötilaa: elohopea ei saa liimaustöissä painua alle viiden asteen. Korjaamaan päästään siis viimeistään kesäkuun alkupuolella.

Toinen kaupungin tutkima vaihtoehto on korvata nykyiset lamellit lähes vastaavilla polykarbonaatti-lamelleilla, joiden pinta on karkaistu kestävämmäksi. Nykyinen materiaali taittaa valoa niin kuin pitää ja sen mekaaninen lujuus on muuten hyvä.

– Voi olla, että nämä muut ominaisuudet eivät olisikaan yhtä hyviä, vaikka se sitten kestäisikin paremmin ilkivaltaa, sanoo kaupungin infrapalvelujohtaja Tapio Siirto.

Jatkuva korjaaminen ei ole ratkaisu

Uudesta materiaalista odotetaan vielä selvitystä muun muassa takuuajoista ja siitä, voiko lamellit kiinnittää liimalla. Lamellit on liimattava kaiteeseen, koska muut kiinnitykset eivät olisi esteettisesti yhtä hyvän näköisiä.

Rikkoutuneiden elementtien vaihtaminen tarvittaessa maksaa Siirron mukaan saman verran kuin kaikkien vaihtaminen kerralla uusiin.

– Kyllähän se oli alusta asti tiedossa, että ilkivaltaa voi tulla. Sitä varten meillä on niitä korvaavia elementtejä varastossa.

– Mutta ei se meidänkään mielestä tietenkään ole pidemmän päälle järkevää, että me jatkuvasti vaihdetaan ja korjataan niitä. Kyllä tämä asia aiotaan nyt kunnolla selvittää, Siirto jatkaa.

Kaupungin tietoon ei ole tullut, että uusia lamelleja olisi rikottu joulukuun jälkeen.