Mansikkatila pettyi kimalaisten pölytystaitoihin – kiista päätyi sopuun Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on soviteltu erikoista kiistaa virheellisiksi väitetyistä kimalaisista. Mansikkatila hankki tukun kimalaispesiä, mutta pettyi kimalaisten pölytykseen ja jätti pesästä saamansa laskun maksamatta.

Kotimaa
Kuvassa kimalainen.
Anssi Leppänen / Yle

Mansikkapeltojen pölytykseen tarkoitettujen kimalaisten hankinnasta kehkeytynyt riita on päättynyt sopuun Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Oikeuden vahvistaman sovinnon mukaan ostajana olleen päijäthämäläisen mansikkatilan on maksettava kimalaispesien toimittajalle 15 000 euroa.

Kiista koski viime vuoden toukokuussa mansikkatilalle hankittuja noin 150 kimalaispesää. Pesien myyjä nosti kanteen käräjäoikeudessa, kun sovittua runsaan 22 000 euron kauppasummaa ei maksettu.

Kimalaisia ostettiin tilalle mansikan pölytykseen ja biologiseen torjuntaan. Ostajan mukaan kimalaiset olivat virheellisiä, kun ne eivät pölyttäneet ja jättivät homeentorjunta-aineenkin levittämättä. Ostaja esitti oikeudessa myyjän myös luvanneen kimalaisten pölyttävän paremmin kuin aikaisemmin tilalla käytetyt mehiläiset.

Pesien myyjä torjui väitteet kimalaisten virheellisyydestä ja siitä, että niiden olisi luvattu olevan mehiläisiä viisi kertaa parempia pölyttäjiä. Myyjän mukaan kimalaisilla ei ole ollut osuutta mansikkatilan heikkoon satoon viime kesänä.

Sopuun osapuolet päätyivät oikeudenkäynnin välttämiseksi.