1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaalivoittaja Cameron: Kansanäänestys Britannian EU-erosta järjestetään

Yli puolet parlamentin paikoista kahmineiden konservatiivien puheenjohtaja oli luvannut kansanäänestyksen, mikäli voittaa vaalit. Uutta hallitusta kokoava David Cameron lupaa Skotlannille lisää valtaa.

Ulkomaat
EU:n ja Iso-Britannian liput vierekkäin kuvattuna Brysselissä 8. toukokuuta.
EU:n ja Iso-Britannian liput vierekkäin kuvattuna Brysselissä 8. toukokuuta.Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva

Britannin parlamenttivaalit voittanut konservatiivijohtaja David Cameron ryhtyy kokoamaan uutta hallitusta. Cameron sai hallituksen muodostajan tehtävän tänään perjantaina tavattuaan kuningatar Elisabetin.

Viimeiset viisi vuotta Cameron on johtanut konservatiivien ja liberaalidemokraattien yhteishallitusta, mutta torstain vaaleissa saavutettu voitto takaa, ettei apupuolueelle enää ole tarvetta. Konservatiivit saivat yli puolet parlamentin 650 paikasta.

Vaalivoiton jälkeen Cameron riensi sanomaan, että Britanniassa järjestetään luvattu kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä. Cameron oli aiemmin luvannut, että kansa saa äänestää EU:ssa pysymisestä tai siitä eroamisesta, jos konservatiivit voittavat vaalit.

Cameron ehti jo luvata myös lisää valtaa Skotlannille, jossa kansallispuolue SNP kahmi ääniä työväenpuolueelta. SNP sai peräti 56 edustajaa brittiparlamenttiin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi