Toukotyöt kutsuvat tällä viikolla

Keskisuomalaiset viljelijät pääsevät tänä vuonna peltotöihin ihan tavanomaiseen aikaan. Pari aiempaa talvea olivat niin leutoja, että toukotöihin päästiin etuajassa. Suuret EU-tukipolitiikan muutokset eivät näy siinä, mitä pelloissa tänä kesänä kasvaa.

peltoviljely
Traktori pellolla.
Yle / Jarkko Riikonen

Keväällä viljelijän mieli palaa pellolle. Keski-Suomessa ei muokkaus- ja kylvötöihin ole vielä päästy, sillä maa on ollut hyvin märkää. Nyt luvassa oleva keväinen sää ja poutapäivät lupaavat hyvää.

Pro Agria Keski-Suomen johtaja Vesa Laitinen sanoo, että koska sää on lupaava, alkavat toukotyöt viikon mittaan täydellä teholla koko maakunnassa. Ensimmäisinä traktorit nähdään pelloilla tietenkin etelässä eli lähinnä Jämsän viljanviljelyalueilla.

EU:n tukipolitiikka kokee uuden rahastokauden alussa melkoisen myllerryksen. Tukihaut ovat meneillään ja antaneet kovasti töitä niin viljelijöille kuin neuvontajärjestöillekin. Pelloilla tukipolitiikan muutokset eivät näy, sanoo Vesa Laitinen.

– Samat kasvilajit siellä kasvavat kuin ennenkin. Tukipolitiikka vaikuttaa korkeintaan kasvien keskinäisiin suhteisiin, kertoo Laitinen.