1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Menestys oli katkaista kirjailija Aki Ollikaisen uran alkuunsa

Monella aloittelevalla kirjailijalla ura uhkaa tyssätä toiseen teokseen. Esikoiskirjaan on kenties ladattu kaikki, eikä sanottavaa tunnu enää olevan. Myös esikoisen menestys saattaa lamaannuttaa, kun lupaukset olisi lunastettava toisessa teoksessa.

Aki Ollikainen. Kuva: Yle

Aki Ollikaisen kirjailijan ura sai lentävän lähdön. Esikoiskirja Nälkävuosi ilmestyi keväällä 2012. Se sai heti kiittäviä arvioita ja lukijatkin löysivät sen.

Kaikki kulminoitui yhteen marraskuiseen päivään: ensin _Nälkävuosi _valittiin Finlandia-palkintoehdokkaaksi ja vielä samana iltana Ollikainen pokkasi Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Ollikaisen pitkään hellimä unelma kirjailijuudesta oli vihdoin toteutumassa. Yllättäen kaikki ei mennytkään suunnitelmien mukaan.

– Olin pöllämystyneenä kaikesta huomiosta, enkä pystynyt keskittymään kirjoittamiseen. Tuntui, että koko ajan oli jotain muuta menoa. Koetin kirjoittaa, mutta ei siitä meinannut tulla mitään.

Seuraava vuosi oli yhtä julkisuusrumbaa. Esiintymispyyntöjä sateli, juhlista ei aina ehtinyt viimeiseen Sammatin-kotiin lähtevään bussiin, hulabaloo alkoi koetella perhe-elämääkin. Ollikainen kertasi mennyttä vuotta Helsingin Sanomien kolumnissaan:

" Mopo lähti lapasesta. Tupakoin television uutislähetyksessä, annoin haastatteluja lehtiin ja kiersin joka viikko kirjastovierailuilla ympäri maata...Sain Hesarin palkintojuhlassa eräältä aiemmin palkinnon voittaneelta kirjailjalta neuvon: Opettele sanomaan ei. Tuon neuvon unohdin saman tien."

Myytti toisen kirjan tuskasta on totta

Aki Ollikaisen tarina on tietysti poikkeuksellinen - vain hyvin harva esikoiskirjailija saa vastaava huomiota ja tunnustusta. Sen sijaan yleispätevää on se, että toisen kirjan aloittamiskynnys on korkea. Tutkija Pirjo Rautiainen haastatteli teokseensa_ Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi_ uransa alussa olevia kirjailijoita ja totesi myytin toisen kirjan tuskasta todeksi.

– Esikoiskirjan jälkeen saattaa olla takki tyhjänä. Kaikki on ammennettu ensimmäiseen teokseen.

– Jos esikoiskirjan myötä tulee menestystä, tuntuu, että odotukset on lunastettava toisessa kirjassa. Jos taas esikoista ei huomioida, se masentaa.

Aki Ollikainen tunnistaa paineet, joita yleisön odotukset synnyttivät.

– Ensimmäistä kirjoittaessa ei ollut lukijoiden odotuksia. Sai omaksi ilokseen kirjoitella. Nyt oltiinkin tilanteessa, että omassa päässä kummittelivat lukijoiden mahdolliset toiveet ja odotukset sen toisen kirjan suhteen.

Olisiko toisen kirjan aloittaminen ollut helpompaa, jos esikoista ei olisi huomioitu niin ylenpalttisesti tai se olisi sivuutettu kokonaan, mikä ei ole lainkaan tavatonta?

– Ehkä seuraava olisi ollut helpompi aloittaa. Toisaalta on kiva kirjoittaa, kun tietää, että ihmiset odottavat kirjaa. Jos ensimmäinen ei olisi menestynyt, olisi toisen kirjan kauppaaminen kustantajalle saattanut olla myös vaikeaa, arvelee Ollikainen.

Tutkija Pirjo Rautiaisen mukaan kirjailija, jonka esikoisteos on jäänyt vähälle huomiolle, on kustantamon näkökulmasta toisen kirjansa kanssa lähes aloituspisteessä.

– Ei ole mitenkään automaattista, että toinen teos julkaistaan. Moni kertoi, että toisen kirjan ensiversio on hylätty. Edessä oli yhtä iso työstöprosessi kuin esikoiskirjankin kanssa.

– Toisaalta on helpompi päästä käsikirjoituspinojen ohi luettavaksi, kun on jo sisällä kustantamossa, Rautiainen lohduttaa.

Se ei ole lainkaan merkityksetön tieto – kustantamojen käsikirjoituspinot ovat nimittäin melkoiset ja vain prosentti tarjokkaista etenee julkaisuun asti.

Aloita toinen kirja ennen esikoisen julkaisua

Kirjailija Aki Olllikaisen ympärillä pyörinyt mediahäly vaimeni lopulta. Hän sai myös itse jälleen kiinni työnteosta ja löysi kirjoittamisen ilon. Jatkamista helpotti se, että toisen kirjan aihe oli mielessä jo ennen esikoisen julkaisua.

– Se oli tärkeää. En tiedä, mitä siitä olisi tullut, jos siinä rytäkässä olisin joutunut vielä miettimään, mistä seuraavaksi kirjoittaisin.

Samaa sanoo moni Pirjo Rautiaisen haastattelema kollega.

– Moni haastattelemani kirjailija neuvoi aloittamaan toista kirjaa jo ennen kuin esikoinen on julkaistu. Näin välttää mahdolliset ennakko-odotukset, joita muut esikoiskirjan perusteella asettavat.

Aki Ollikaisen paini toisen kirjan kanssa on nyt valmis ja tulos on nähtävissä kirjakauppojen hyllyissä.

– Vastaanotto jännittää – hieman helpotti, kun luin myönteisen arvion aamulla lehdestä.

– Ensimmäisen menestys oli semmoinen, että täytyy totutella siihen, ettei ole muuta tietä kuin alaspäin. Toivottavasti lasku on kuitenkin loiva, ettei tule äkkipudotusta.

Vastaavanlaista rumbaa kuin esikoisteoksen kohdalla ei Ollikainen usko syntyvän.

– Sitä on vaan kerran esikoiskirjailija ja esikoiskirjailijapalkinnon voi voittaa vain kerran. Eiköhän se rauhallisemmin nyt suju.