1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harvinainen silkkihaikara bongattiin Hailuodossa

Hailuodossa on tavattu pohjoisessa harvinainen silkkihaikara. Pohjois-Pohjanmaalla lajin edustaja on nähty viimeksi Oulun Hietasaaressa kesäkuussa 1999.

Silkkihaikara Kuva: Pekka Komi

Hailuodossa on tavattu pohjoisessa harvinainen silkkihaikara. Havainnon teki oululainen Juha Markkola perjantaina. Lintu bongattiin Ojakylän lahdella. Markkola pitää mahdollisena, että kyseessä on sama yksilö, joka on nähty aiemmin tänä keväänä Lounais-Suomessa.

Silkkihaikara on yleisin Euroopan valkeista haikaroista. Sen Suomea lähimpänä sijaitsevat pesimäalueet ovat Balkanin niemimaan pohjoisosissa. Suomessa lajin ei ole havaittu pesineen.

Markkola pitää havaintoa suhteellisen merkittävänä. Lintu vierailee vuosittain Suomessa, mutta Pohjois-Pohjanmaalla yksinäinen lajin edustaja on nähty viimeksi Oulun Hietasaaressa kesäkuussa 1999. Ensimmäisen kerran silkkihaikara havaittiin Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 1983 Hailuodossa. Lintu oli ammuttu ja pakastettu. 1990-luvulla lintu on nähty näin pohjoisessa neljänä eri vuotena.

Lintu saattaa jatkaa pohjoisemmaksikin

Markkola ei uskalla veikata, kuinka kauan silkkihaikara viihtyy Hailuodossa.

Jos lämmin sää jatkuu, se saattaa lähteä seikkailemaan vielä pohjoisemmaksi.

Juha Markkola

– Se ei välttämättä pysy kauan paikallaa ja siksi se onkin vaikea bongata. Sade ja huono sää pitävätlinnun paikallaan, mutta jos lämmin sää jatkuu, se saattaa lähteä seikkailemaan vielä pohjoisemmaksi, arvioi Markkola.

Hailuotoon odotetaan lukuisia lintuharrastajia yrittämään silkkihaikaran bongausta. Juha Markkola kertoo, että hänen puhelimensa on soinut tiuhaan, kun tieto havainnosta on levinnyt.