1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Kyberlaboratoriolle pian valmius testata viranomaisten hakkerisuojauksia

Kotkassa toivotaan, että Metsolassa sijaitseva Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kyberlaboratorio voisi tarjota testipalveluja eri viranomaisille. Laboratorio voisi testata esimerkiksi Puolustusvoimien ohjelmia hakkerien hyökkäyksiä vastaan.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuslaboratorion rakentaminen on päässyt nyt keväällä kunnolla vauhtiin.

Informaatioteknologian yliopettaja Martti Kettunen kertoo, että laboratorio ja siihen liittyvät koulutushankkeet ovat saaneet kevään aikana myönteiset päätökset muun muassa opetusministeriön ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksesta. 

Esimerkiksi aluekehitysrahasto myönsi kyberturvallisuuden osaamisen ja liiketoiminnan kehittämiseen tukea 870 000 euroa. Tästä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun osuus on noin puolet. Toisen puolen jakavat Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Metsolan kampuksella sijaitsevan kyberturvallisuuslaboratorion ytimenä toimii pieni datakeskus, jonka avulla opiskelijat voivat tutkia ja harjoitella esimerkiksi hakkereiden hyökkäyksiltä suojautumista. Pelin, joka houkuttelee hakkereita hyökkäämään laboratoriota vastaan, pitäisi valmistua testikäyttöön ensi syksynä.

Laboratorioinsinööri Marko Oras kertoo, että peliä koodataan neljän ihmisen voimin. Myös laboratorion tiloja ja henkilöstön toimintatapoja pitää vielä hienosäätää ennen kuin laboratorio voi todella alkaa ottaa hakkereiden hyökkäyksiä vastaan.

Koulun tavoitteena on loppuvuodesta saada laboratorio kansallisen turvallisuusauditointikriteeristön mukaiseksi. Kriteerien täyttäminen antaisi laboratoriolle mahdollisuuden tarjota testipalveluja viranomaisille. Esimerkiksi Puolustusvoimat voisi testata Metsolan kyberlaboratoriossa ohjelmistojensa selviytymistä kyberhyökkäyksiä vastaan.