1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viron Siili-harjoituksessa Nato antaa ilmatukea

Virossa meneillään oleva Siili2015 on tähän asti suurin Viron sotaharjoitus. Siinä on myös mukana aiempaa enemmän Nato-liittolaisten lentokoneita – esimerkiksi amerikkalaisia panssarintuhoajia.

Yhdysvaltain ilmavoimien A-10 rynnäkkökone.

Viron ilmavoimilla ei ole omia taistelukoneita, joten tosipaikan tullen ilmatukea on saatava Nato-liittolaisilta. Sitäkin harjoitellaan nyt samalla, kun Viron maavoimat harjoittelee sota-ajan joukkojen muodostamista ja taistelua.

Harjoituksessa virolaisia joukkoja tukee Ämarin lentotukikohdasta kymmenen rynnäkkökonetta: neljä Yhdysvaltain ilmavoimien Fairchild A-10 Thunderboltia, neljä Puolan ilmavoimien Suhoi Su-22:ta ja kaksi Britannian ilmavoimien Hawkia.

Thunderboltit ovat panssarivaunujen ja muun kaluston tuhoamiseen erikoistuneita koneita, joita on käytetty taisteluissa 1991 Persianlahden sodasta lähtien. Parhaillaan niillä torjutaan ääri-islamilaista Isis-järjestöä Irakissa.

Thunderboltit Nato-maiden tueksi

Yhdysvallat veti Thunderboltit pois Euroopasta kylmän sodan jälkeen, mutta lähetti niitä takaisin Eurooppaan alkuvuodesta vastauksena itäisten Nato-liittolaisten huoleen Venäjän uhasta. Koneet ovat osallistuneet harjoituksiin Romaniassa ja Virossa.

– Tarjoamme virolaisille joukoille ilmatukea ja he voivat harjoitella tulenjohtoa ja yhteistyötä ilmavoimien kanssa, majuri Venus Petek Yhdysvaltain ilmavoimista sanoo.

Viron ilmavoimien esikuntapäällikkö Riivo Valge lisää, että rynnäkkökoneiden ja maavoimien yhteistyö ei ole helppoa, mutta sen opettelu kannattaa.

– Tuloksena on hyvin voimakas joukko, sanoo Valge.

Thunderboltit viipyvät Virossa tällä kertaa ensi viikkoon eli Siili-harjoituksen loppuun, mutta tarkoitus on vierailla harjoituksissa Virossa vielä toistamiseen tänä vuonna.

Hävittäjät mukana

Viron sotaharjoitukseen osallistuu lisäksi kaksitoista Baltian ilmatilaa valvovaa brittiläistä, norjalaista ja italialaista hävittäjää sikäli kun ne varsinaiselta tehtävältään ehtivät.

Brittien RAF:n (Royal Air Force) Eurofighterit päivystävät Ämarin kentällä, italialaisten Eurofighterit ja norjalaisten F-16:t käyvät Viron harjoitusalueen yllä Liettuan Siauliaista käsin.

Ylilentoja esittelymielessä

Viron kevätsotaharjoituksiin on aiemminkin osallistunut muutamia liittolaisten koneita. Nyt määrää on kasvattanut varsinkin viime vuoden aikana kiristynyt Euroopan tilanne.

– Nato-liittolaisillemme on tärkeä näyttää, että heidän tukensa on täällä paikalla, Viron ilmavoimien esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Riivo Valge sanoo.

Läsnäoloaan näyttävät Nato-liittolaiset myös tavallisille virolaisille. Sekä amerikkalaiset että muut koneet ovat tehneet näyttäviä ylilentoja niin Tallinnan päällä kuin muuallakin maassa.

Ahti Kaario
Yle / Ämari