Sähköautoja on saatu myös Lappiin – Päivikki Palosaari tienraivaajana

Ensimmäiset täyssähköautot ovat löytäneet tiensä myös Lappiin. Trafin rekisteritilastojen mukaan tällä hetkellä Lapissa on käytössä kahdeksan henkilöautoksi rekisteröityä sähköautoa. Pidentynyt toimintasäde ja urheiluauton kiihtyvyys viehättää.

tekniikka
Toni Kestin amerikkalaisvalmisteinen sähköauto Tesla.
Uula Kuvaja / Yle

Koko Suomessa täysin sähköllä kulkevia henkilöautoja oli maaliskuun lopussa käytössä 425. Sähköautojen käytön yleistymistä hidastavat autojen kalleus, latauspaikkojen puute sekä useimpien autojen lyhyt ajomatka yhdellä latauksella.

Lapissa jo toistakymmentä sähköautoa

Kuin varkain tai hiljaisesti niin kuin amerikkalaisvalmisteinen Tesla sähköauto kulkee, ovat täyssähköautot tulleet myös Lappiin. Trafin mukaan Tesloja on Lapissa kaksi. Tämä rovaniemeläisen lääkärin vastikään hankkima ja toinen löytyy Leviltä.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Toni Kesti tutustui Teslaan sattumalta, kesken uuden auton ostoa. Suunnitelmat muuttuivat ensikokeilun jälkeen:

– Kävin ajamassa Rovaniemeltä Leville ja takaisin sellaisella ja se tuntui tulevaisuudelta. Vaimon alun vastustuksesta huolimatta päädyin tämmöisen hommaamaan ja paluuta polttomoottoriin ei enää ole, vakuuttaa Toni Kesti.

Useimpien markkinoilla olevien sähköautojen ajomatka yhdellä latauksella on sadasta kahteen sataan kilometriin. Tesla on kalliimman hintaluokan sähköauto ja alansa kärkeä. Myös akusto on merkittävästi järeämpi kuin muissa autoissa.

– Ajomatkahan riippuu jonkin verran kelistä ja ajonopeudesta, mutta rajoitusten mukaan ajaen niin 400 - 460 kilometriä, muistelee Toni Kesti autonsa ajomatkaa täydellä varauksella.

Levillä noin puolet Lapin sähköautoista

Lapin sähköautojen lyhyen historian varsinaisia tienraivaajia ovat kuitenkin Mika Latva ja Päivikki Palosaari. Heillä on ollut jo vuoden käytössä se toinen Lapin Tesloista. Tämän lisäksi he ovat hankkineet Leville Hullun Poron työntekijöiden käyttöön neljä japanilaista sähköautoa. Kaksi uuttakin on tilattu jo näiden jatkoksi.

– Me ollaan todettu, että paljon miellyttävämpi näitten kanssa on toimia talvella kuin diesel tai bensa-autojen kanssa. Autot ovat aina latauksessa ja kun aamulla sitten lähtevät liikkeelle niin ne ovat lämpimät. Ainakin henkilökunta on ollut hyvin tyytyväinen niihin, vakuuttaa Päivikki Palosaari.

Pariskunnan ansiosta Lappiin on saatu neljä uutta sähköautojen latauspistettä. Kolme on tehty Leville ja yksi Kemiin aiemman yhden lisäksi. Muualla Lapissa niitä ei vielä ole, ei edes Rovaniemellä, jossa on Trafin mukaan viisi sähköautoa (ks. alla).

– Haluttiin alkaa edelläkävijäksi rakentamaan pohjoiseen ihan oikeata sähköautojen latauskeskusta Plugit Finlandin kanssa. Hekin halusivat tämmöisen paikan jossa pystyy osoittamaan että sähköautot toimii talvisin myös kovissa olosuhteissa, kertoo Mika Latva Leville rakennetuista latauskentistä.

LISÄYS: Sähköauton latausta varten saa sähköä Rovaniemen Meltauksesta kyläkauppa Evestin pihassa.