1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Reuters: Asetarkastajat löysivät uusia merkkejä Syyrian kemiallisista aseista

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön tarkastajat ovat löytäneet uusia viitteitä siitä, että Syyria on valmistanut sariini- ja VX-hermokaasuja.

Ulkomaat

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) tarkastajat ovat löytäneet uusia viitteitä siitä, että Syyria on valehdellut järjestölle kemiallisten aseiden ohjelmastaan.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan järjestön asetarkastajat ovat löytäneet Syyrian armeijan tutkimuslaitoksesta merkkejä sariini- ja VX-hermokaasujen valmistuksesta. Syyrian hallinto ei ollut kertonut laitoksesta OPCW:lle.

Viime vuonna presidentti Bashar al-Assadin hallinto luovutti OPCW:lle tuhottavaksi noin 1 300 tonnia kemiallisia aseitaan. Syyrian hallitus kuitenkin kiisti, että se olisi käyttänyt kemiallisia aseita Syyrian sisällissodan voittamiseksi.

Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa tekemässään sopimuksessa Syyria lupasi tuhota koko kemiallisten aseiden ohjelmansa. Tästä huolimatta kemiallisia aseita sanotaan käytetyn Syyriassa.

OPCW tutkii useita väitteitä, joiden mukaan syyrialaiskylissä olisi käytetty kloorikaasua. Diplomaattilähteiden mukaan Syyrian hallitus on estänyt OPCW:n tarkastajien pääsyn näihin kyliin.

Kieltojärjestön mukaan kloori-iskut ovat olleet toistuvia ja järjestelmällisiä. Iskut ovat jatkuneet sen jälkeen, kun Syyria luovutti ilmoittamansa kemialliset aseet OPCW:lle.

Syyria on tuhonnut useita kemiallisten aseiden tuotanto- ja varastointitiloja. Viime vuonna kuitenkin paljastui, että Syyrian hallinto oli jättänyt kertomatta useista kemiallisten aseiden tuotantolaitoksista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi