Snowden Saksan vakoiluskandaalista: Massiivinen valvonta on todellisuutta

Saksan tiedustelupalvelun on väitetty tehneen yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa eurooppalaisten hallintolaitosten ja yritysten vakoilemisessa. Tietovuotaja Edward Snowden kommentoi asiaa saksalaislehdessä perjantaina. Hänen mielestään on aika ratkaista ongelma.

Ulkomaat
Edward Snowden
Edward SnowdenChristian Charisus / EPA

Skandaali Saksan väitetystä yhteisestä vakoilusta Yhdysvaltojen kanssa vahvistaa kansainvälisen, käynnissä olevan vakoilun massiivisen laajuuden, yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden sanoi eilen perjantaina saksalaislehti Der Spiegelissä. Saksan on väitetty vakoilleen vuosia useita eurooppalaisia hallintolaitoksia ja yhtiöitä.

– Massiivinen valvonta on todellisuutta, Snowden totesi lehdessä uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Tiedustelupalvelut toimivat kansan ja oikeuden edustajien ulottumattomissa.

Snowden, 31, on Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusviraston entinen työntekijä. Hän on ollut maanpaossa Venäjällä vuodesta 2013 eli sen jälkeen kun hän paljasti Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten harjoittaman laajamittaisen vakoilun.

Yhdysvalloissa hallinto on leimannut Snowdenin hakkeriksi ja petturiksi, joka on vaarantanut ihmishenkiä, AFP kirjoittaa.

Snowden sanoi Der Spiegelissä, että jotkut epäilivät häntä, kun hän teki ensimmäiset paljastuksensa kaksi vuotta sitten.

– Sittemmin tosiasiat ovat olleet tiedossa.

Saksalaismedian mukaan maan tiedustelupalvelu BND on saanut Yhdysvaltojen NSA:lta tuhansia vakoilupyyntöjä, jopa 12 000–25 000 pyyntöä. Snowden arvioi, että tämä "on mahdollista vain massiivisen valvonnan kontekstissa". Hänestä on aika ratkaista ongelma.

Saksan media on syyttänyt BND:tä NSA:n auttamisesta muun muassa Airbus Groupin, Ranskan presidentin ja Euroopan komission vakoilemisessa.

Lähteet: AFP