Liberia julistettu ebolasta vapaaksi – kansalaisjärjestö kehottaa valppauteen

Liberiassa ei ole todettu uusia ebolatapauksia 42 päivään, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Naapurimaissa Guineassa ja Sierra Leonessa tilanne jatkuu edelleen.

ebola
Liberia Monrovia, katukuvaa.
Ebolan vastaisen valistuskampanjan seinämaalauksia Liberian pääkaupungissa Monroviassa maaliskuuss 2015.Ahmed Jallanzo / EPA

Länsi-Afrikan Liberia on julistettu ebolasta vapaaksi maaksi, uutistoimisto Reuters kertoo. Reutersin mukaan Liberiassa ei ole todettu uusia ebolatapauksia 42 päivään.

Samalla uutistoimisto huomauttaa, että Lääkärit ilman rajoja -kansalaisjärjestö on kehottanut valppauteen siihen asti, kunnes ebola on nujerrettu myös Liberian naapurimaissa Guineassa ja Sierra Leonessa.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa on kuollut ebolaepidemian seurauksena noin 11 000 ihmistä. Epidemia alkoi joulukuussa 2013.

Ebolan uhreista liki puolet on kuollut Liberiassa. Siellä taudin huippu oli elokuun ja lokakuun välissä. Tuolloin uusia tapauksia ilmeni satoja viikossa, Reuters toteaa.

YK:n ebolalähettiläs David Nabarro on sanonut, että vaikka Guineassa ja Sierra Leonessa on todettu aiempaa vähemmän uusia ebolatartuntoja, voi kestää kuukausia ennen kuin maat voidaan julistaa ebolasta kokonaan vapaiksi.

Reutersin mukaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja toivoo, että Liberia tehostaa rajavalvontaansa, jotta ebola ei rantaudu maahan uudelleen.

Lähteet: Reuters