Venäjän sotilasmahti vyöryi Punaiselle torille

Toisen maailmansodan päättymistä on juhlittu Moskovassa paraatissa, johon osallistui 16 000 sotilasta ja jopa 150 000 kansalaista. Venäjä käytti tilaisuutta hyväkseen osoittaakseen sotilasmahtiaan. Länsimaiden johto boikotoi tapahtumaa, mutta Kiinan ja Intian johtajat saapuvat Punaiselle torille.

Ulkomaat
sotilas kantaa lippua paraatissa
Sotilasparaatin harjoitus 7.5.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjällä on järjestetty maan historian suurin sotilasparaati Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Valtavalla paraatilla juhlistettiin 70 vuotta sitten saavutettua voittoa natsi-Saksasta.

Virallisten tietojen mukaan Moskovan keskustaan, Punaisen torin halki marssi16 000 sotilasta mukanaan 194 uusinta teknologiaa edustavaa sotilasajoneuvoa. Ylilennon suoritti 143 sotilaslentokonetta. Moskovan ilmatila on päivän ajan suljettu, jotta ilmavoimien koneilla on vapaata liikkumatilaa.

Venäjän sotavoimien oli määrä esitellä paraatissa uusimpia aseitaan. Eniten kiinnostusta herättää upouusi taistelupanssarivaunu T-14 Armata, jota on tilattu Venäjän armeijalle 2 300 kappaletta. Vaunun sanotaan vetävän vertoja uusimmille länsimaiden panssareille kauko-ohjattavan tykkitorninsa ja miehistön erillisen suojakapseloinnin ansiosta.

Armatan tekninen kehitystyö lienee silti vielä kesken. Paraatin harjoituksissa vaunu sammui nolosti keskelle toria ja oli vähällä, että se olisi jouduttu hinaamaan pois. Itse paraatissa vaunut toimivat moitteettomasti.

Paraatissa nähtäniin myös mannertenvälinen ballistinen ydinohjus RS-24 Jars, joka voi kuljettaa mukanaan kolme ydinkärkeä, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Venäjällä Voitonpäivä nostattaa valtavaa isänmaallista huumaa. Sotilasparaatin jälkeen Moskovan juhlamarssiin saattaa osallistua jopa 150 000 ihmistä. Vastaavia "Kuolematon rykmentti" -marsseja on määrä järjestää pienemmässä mitassa lukuisissa muissakin Venäjän kaupungeissa, samoin kuin Ukrainalta vallatuissa Sevastopolissa, Donetskissa ja Luhanskissa.

Ulkomailta edustajia Moskovaan

Monet länsimaiden johtaja boikotoivat Moskovan sotilasparaatia, koska Venäjä on toiminut niiden mielestä laittomasti ottaessaan haltuunsa Krimin ja tukiessaan Ukrainan separatisteja. Esimerkiksi Suomen presidentti Sauli Niinistö ei tule paikalle. Saksan liittokansleri Angela Merkel boikotoi paraatia, mutta saapuu silti Moskovaan huomenna osoittaakseen kunnioitusta tuntemattoman sotilaan haudalla.

Venäjän liittolaismaiden, Kiinan, Intian, Venäjä, Kuuban, Etelä-Afrikan ja Zimbabwen johtajat saapuvat Moskovaan, samoin kuin YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Sotilasparaatiin otti osaa sotilaita Venäjän asevoimien lisäksi Azerbaidzhanista, Valko-Venäjältä, Kazakstanista, Kirgisiasta, Tadzikistanista, Intiasta, Mongoliasta, Serbiasta ja Kiinasta.

Lähteet: AFP, Tass, Yle