Välimeren ihmissalakuljettajien mainos: Meren yli Silja Linen luksuslaivalla

Eurooppaan luvatta pyrkiviä ihmisiä houkutellaan laivoille monenlaisin mielikuvin. Laivoja kuvataan turvallisiksi ja mukaviksi. Mainoksen on päässyt myös Silja Serenade.

Kuva: facebook

Välimeren yli laittomia siirtolaisia tuovat salakuljettajat mainostavat toimintaansa mielikuvituksellisin keinoin, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä on kymmeniä yrityksiä, jotka houkuttelevat Eurooppaan epätoivoisesti pyrkiviä ihmisiä. Koska kaikki ovat kuulleet merimatkan vaarallisuudesta, mainoksissa painotetaan laivojen luotettavuutta ja matkan mukavuutta.

Lehti on mm. löytänyt turkkilaisen yhtiön Facebook-mainoksen, jonka pääkuvassa komeilee Silja Serenade -alus.

– Ensi viikolla matka Italiaan suurella ja nopealla turistijahdilla. Kaksi kerrosta, ilmastointi, sopiva matkailijoille. Suositellaan lapsiperheille, sanotaan mainoksessa.

Kuvan alus ei luonnollisestikaan ole Välimerellä, eikä ihmissalakuljettajien mainoksiin ole juuri muutenkaan uskomista. Eräässä mainoksessa kuvataan ihmisiä lekottelemassa laivan aurinkotuoleilla. Mainoksessa on teksti: "Ihmisillä on hauskaa matkallaan Italiaan ja he ovat iloisia".

The Guardianin mukaan matkoja järjestävät yritykset nimittävät itseään tavoilla, jotka viittaavat maahanmuuttajille annettavaan oikeudelliseen apuun tai muihin turvallisuudentunnetta luoviin mielikuviin.

"Turvapaikka ja maahanmuutto kaikkialle Eurooppaan" on nimeltään eräs turkkilainen yritys. "Matka-apu" tarjoaa väärennettyjä viisumeita ja passeja. Egyptissä toimiva "Tie Eurooppaan" on kuvittanut mainoksensa Punaisenmeren halkaisevalla Mooseksella.

"Seuraa matkaa netin kautta"

Salakuljettajat ovat myös alkaneet luoda sosiaaliseen mediaan keskustelusivustoja, joiden avulla kotiin jäävät sukulaiset voivat seurata matkan kulkua. Tiedot ovat usein vääristeltyjä. Matkan kerrotaan etenevän hyvin, vaikka todellisuudessa laivalle on voinut tapahtua mitä tahansa muuta.

Sivustoilta paljastuu omaisien hätäisiä tiedusteluja sivuston ylläpitäjälle, kun he ovat saaneet muuta kautta tietoa esim. laivan uppoamisesta tai koneiden rikkoutumisesta.

Keskustelusivustot ovat osoittautuneet eurooppalaisille viranomaisille hyödylliseksi lähteeksi, kun nämä yrittävät löytää salakuljettajien reittejä.