1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Wahlroos Ylellä: Kaikkien verotusta on alennettava Suomessa – pelkona lahjakkaiden pako ulkomaille

Pankkivaikuttaja sanoo, että hallituksen talouspolittiiset keinot eivät pure nopeasti talouden kurjaan tilanteeseen.

Kotimaan uutiset
Björn Wahlroos
Björn WahlroosYle

TV1:n Ykkösaamussa vierailleen pankkimiehen Björn Wahlroosin mukaan hallituksen tärkein tehtävä on alentaa työn verotusta kaikilta.

– Sen voi tehdä tavalla, joka hyödyttää eniten pienituloisia tai niitä, joilla ei ole töitä. Työtulovähennystä korotetaan niin, että kaikkein matalimmat tulot muodostuvat lähes verottomiksi. Se tekee myös helpoksi palata työmarkkinoille työttömyysjakson jälkeen, hän sanoo.

Wahlroosin mielestä Suomen pitää varmistaa, että lahjakkaimpia ihmisiä, insinöörejä ja tuotekehittelijöitä, ei lähde Suomesta muualle töihin muun muassa tiukan verotuksen takia. Hän arvelee, että hallituksella ei ole mahdollisuuksia uudistuksiin, jotka parantavat nopeasti talous- tai työllisyystilannetta.

– Tylsä juttu on se, että talouspoliittisista toimenpiteistä harva puree kovaa lyhyellä aikavälillä, Wahlroos viittaa uuden hallituksen haasteisiin.

Hänen mukaansa erilaiset talousviisaat jo neljä vuotta sitten sanoivat kovia arvoitaan talouden haasteista, kun Jyrki Kataisen (kok.) hallitusta koottiin.

– Tuolloin valittiin linja, että neuvoja ei kuunnella. Nyt on neljä vuotta menetetty ja tehty varsin monta ja varsin huonoa ratkaisua, joilla muun muassa verotusta on kiristetty. Siksi on nyt epäoikeudemukaista kysyä jotain ihmereseptiä, joka puolessa vuodessa korjaisi kaiken tämän.

Lue seuraavaksi