1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Wahlroos: Euroopassa näyttää vähän valoisemmalta

Wahlroos on tyytyväinen konservatiivien vaalivoittoon Britanniassa. Hän toivoo Britannian pysyvän EU:ssa.

Kotimaan uutiset
Björn Wahlroos
Björn WahlroosYle

Talousvaikuttaja Björn Wahlroosin mukaan Euroopan tulevaisuus näyttää nyt vähän valoisammalta, kun Jean-Claude Juncker on EU:n komission puheenjohtaja ja konservatiivipuolueen David Cameron Britannian pääministerinä.

Ylen TV1:n Ykkössaamussa vieraillut Wahlroos korosti, että Euroopan on pakko uudistua, koska se on menettänyt legitimiteettiään linjalla, jota se on nyt jatkanut 10–15 vuotta.

Euroopan taloustilanne on Wahlroosin mukaan vaikea, ja vaikka nyt näyttää vähän paremmalta, ei EU ole rakenteellisia ongelmiaan ratkaissut. Meillä on pitkä tie kulkea, sanoi Wahlroos.

– Tylsä juttu on, että Suomi on siinä häntäpäässä, lisäsi Wahlroos.

Hänen mukaansa Britannian esittämä EU-kritiikki on pitkälti oikeutettua ja Cameron on nyt saanut uskottavuutta, joka tuo hänen ääntään kuuluville Euroopassa, Wahlroos arveli. Lisäksi Juncker on käynnistänyt oikeansuuntaisia uudistuksia.

Wahlroos sanoo toivovansa, että Britannia pysyy EU:ssa. Cameron on luvannut järjestää aiheesta kansanäänestyksen vuonna 2017. EU:n täytyy kuitenkin kehittyä ja muuttua, jotta Britannia ei eroaisi, hän lisäsi.

Wahlroos on taloustieteen tohtori sekä Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja.

Lue seuraavaksi