1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Wahlroos selitti puheitaan idiooteista rahankäytössä

Pankkiiri Björn Wahlroos on selventänyt kohua herättäneitä lausuntojaan rahoitusmarkkinoiden toiminnasta ja rahan siirtämisestä rahakkailta niille, joilla on ideoita.

Kotimaan uutiset
Björn Wahlroos.
Björn Wahlroos.Yle

Talousvaikuttaja selvitti TV1:n Ykkösaamussa tanskalaisessa seminaarissa esittämiään puheita idiooteista, kun kyse on rahasta.

Wahlroosin mukaan hän oli sanonut tilaisuudessa, että valtaosalla ihmisistä, joilla on rahaa, ei ole ideoita. Toisaalta taas niillä, joilla on ideoita, ei ole rahaa.

– Finanssimarkkinoiden koko juju on yhdistää ne ihmiset, joilla on rahaa, niihin, joilla on ideoita. Sillä lailla ideat saadaan rahoitettua, Wahlroos totesi.

Hän myönsi kutsuneensa leikillisesti idiooteiksi niitä, joilla on rahaa.

Jotkut rikastuvat, toiset eivät

Wahlroos vastasi Ykkösaamussa lukuisiin yleisön lähettämiin kysymyksiin. Pankkiirilta haluttiin kysyä muun muassa sitä, miksi jotkut rikastuvat ja toiset taas eivät, vaikka kuinka yrittäisivät.

– Jos kaikki aina onnistuisivat kaikessa, maailma olisi lähes mahdoton, se on luonnonlaki. Täytyyhän joskus pieleenkin mennä. Sitten voi sanoa, että se ei osu oikeaan, mutta en pysty siihen vaikuttamaan, hän pohti.

Miksi rikastuminen ylipäätään on tärkeää?

– Ihmisiä ajaa eteenpäin se, että he haluavat parempaa elämää. Rikastuminen on aika huono mittari siitä, mutta ihminen pyrkii eteenpäin, pyrkii oppimaan ja muuttamaan oppimansa jopa rahaksi. Niin on ollut iät ja ajat, Wahlroos puntaroi.

"Markkinatalous hoitaa ilmastonmuutoksen"

Talousvaikuttajalta kysyttiin myös sitä, minkälaisena taloudellisena uhkana hän näkee ilmastonmuutoksen ja kiihtyvän resurssipulan.

– Ilmastonmuutos on opittu hoitamaan. Päästökauppa toteutti oman tavoitteensa niin nopeasti, että päästöoikeuden hinta on lähes nolla, Wahlroos totesi.

Wahlroosin mielestä päästörajoituksia voidaan kiristää ja korottaa päästöoikeuksien hintaa ja käydä niillä kauppaa.

– Markkinatalous hoitaa nämä asiat.

Wahlroos vastasi myös kysymykseen, miten hän ehtii hoitaa kolmea tärkeää työtä Nordean, Sammon ja UPM:n hallituksen puheenjohtajana.

– En tee töitä, vaan hoidan luottamustehtäviä. En pystyisi siihen ilman modernia teknologiaa. Työni on paljon sitä, että kirjoitan sähköpostia ja puhun puhelimessa. Voin matkustaa paljon ja samaan aikaan hoitaa tehtäviäni, hän kertoi.

Lopuksi Wahlroosilta tiedusteltiin, mitä hyvää hän näkee suomalaisissa ja Suomessa.

– Kyllä uutteruutta on kuitenkin pohjalla säilynyt. Tsemppiä on. Sen näkee siitä, kuinka paljon talouspoliittinen keskustelu on muuttunut vuoden aikana.

Lue seuraavaksi