Höyrylaivan huutoa odotettavissa, mutta kattilan lämmitys kestää päiväkausia

Savonlinnan kesäkauden äänimerkkiä, höyrylaivan visseliä, saadaan odotella vielä joitakin päiviä. Esimerkiksi S/S Paul Wahlilla on ensimmäinen tilausajo toukokuun puolivälissä.

Kotimaa
Saimaan valkokyljet S/S Paul Wahl ja S/S Punkaharju Savonlinnassa.
Saimaan valkokyljet S/S Paul Wahl ja S/S Punkaharju on jo riisuttu talvipeitoistaan.Yle / Paavo Koponen

Höyrylaivan visselin virittäminen soittokuntoon ei ole pikkuhomma. Vaikka halkoja S/S Paul Wahlin tulipesiin ei tarvitse mättää, tarvitaan aikaa. Öljypolttimet saavat tohista päiväkausia, ennen kuin paine kattilassa riittää.

– Vettä on kymmenen kuutiometriä, eli kymmenen tonnia. Sen kuumentaminen kevätkylmästä 190-asteiseksi tulistetuksi höyryksi kestää pari, kolme vuorokautta. Hommaa valvomaan tarvitaan konemestari, sanoo laivuri Kari Leinonen.

Varovainen alku risteilykesälle

– Taloustilanne näkyy sillä tavalla, että esimerkiksi erilaiset yhdistykset ovat varanneet risteilyitä aika varovasti. Kyllä tilauksia kuitenkin jo on, Kari Leinonen kertoo.

Varsinaisen risteilykauden alkuun tarvitaan kuitenkin myös säiden haltijan suosiota. Kun sää kunnolla lämpiää, niin yleisössä herää kaipuu järvelle. Eurooppa-päivän aurinkoinen aamu toi jo ainakin Savonlinnan torille viljalti väkeä.