Takapihasta kaupunkilaisten ylpeyden aiheeksi – Linnoituksen muodonmuutosta juhlittiin Eurooppa-päivänä

Lappeenrannan Linnoitusta on restauroitu koko Suomen 20-vuotisen EU-jäsenyyden ajan. Nyt alkaa olla valmista!

linnoitukset
Eurooppa-päivä, Draamakierros, Oppaat
Etelä-Karjalan liitto

Toukokuun 9. päivänä vietettävää Eurooppa-päivää juhlistettiin Lappeenrannassa Etelä-Karjalan liiton järjestämälllä kansajuhlalla. Pullakahvit tarjottiin Linnoituksen Kehruuhuoneella. Vappuna yleisölle avattu Kehruuhuone on toistaiseksi viimeinen EU:n tuella peruskorjattu Linnoituksen rakennus.

Linnoitusta kunnostettu 10 miljoonalla

20 vuoden aikana Linnoituksen valleja, rakennuksia, katuja ja valaistusta on entisöity ja kunnostettu 10 miljoonalla eurolla. Kustannuksiin on saatu lähes kuusi miljoonaa euroa EU-rahaa.

Samalla Linnoitus on muuttunut kaltoin kohdellusta takapihasta lappeenrantalaisten ylpeyden aiheeksi; vallit ja linnoitusrakennelmat kohoavat 1700-luvun lopun muotoon restauroituina, uusklassista tyyliä edustavat rakennukset ovat ryhdikkäitä ja Kristiinankadun mukulakivet paikoillaan. Papupaahtimosta on tehty kuvataidekoulu ja vanhasta jatkokoulusta tanssiopisto.

Eurooppa-päivänä kaupunkilaisille tarjoiltiin rautaisannos kahdeksasta EU-hankekohteesta. Draamakierroksilla hankekohteiden muodonmuutoksista kertoivat matkailuoppaat Ulla Rustholkarhu ja Päivi Hyttinen.

Samat kohteet saattoi kiertää myös omin päin hankesuunnistuskartan avulla.