1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Häntäjouhia, hopealusikoita ja käsipyyhkeitä – mikään ei ole liian vähäpätöistä näpistettäväksi Valkoisesta talosta

Valkoisessa talossa vierailee vuosittain tuhansia vieraita, joista kaikki haluavat pysyvän muiston käynnistään. Vain mielikuvitus näyttää asettavan rajat, kun vieraat keräävät "muistoesineitään" Valkoisesta talosta.

Presidentti Barack Obaman isännöimä illallinen Valkoisen talon East Room -salissa vuonna 2011. Kuva: Chip Somodevilla / EPA

Kun Japanin pääministeri Shinzo Abe vieraili Valkoisessa talossa pari viikkoa sitten, tilaisuus oli juuri niin hienostunut ja täydellinen kuin vain voi olettaa. Ennen jälkiruokaa tarjoilijat kuitenkin tekivät jotain poikkeuksellista: he poistivat kotkanmalliset nimikorttien pidikkeet, jotta vieraat eivät kokisi kiusausta varastaa niitä.

The Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tämä on Valkoisen talon arkea: hienostuneesta ilmapiiristä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, Valkoisen talon tavaroita sujahtaa vieraiden taskuihin ja käsilaukkuihin. Juuri mikään ei ole niin arvotonta, etteikö joku Valkoisen talon vieraista haluaisi sitä muistoksi.

Valkoisessa talossa vierailleet turistit ovat esimerkiksi nyhtäneet muistoksi presidentti Zachary Taylorin Old Whitey -ratsua esittävän muotokuvan häntäjouhia, kunnes ratsuparka oli hännätön. Abraham Lincolnin kaudella vieraat puolestaan leikkelivät muistopaloja verhoista ja huonekalujen verhoiluista.

Suurin osa vieraiden näpistyksistä on vähäisiä. Lautasliinoja, presidentin sinetillä kuvioituja vessojen käsipyyhkeitä tai presidentin illallisilta vohkittuja catering-yritysten halpoja lusikoita. Presidentin Air Force One -lentokoneessa vierailleet toimittajat, henkilökunnan jäsenet ja kansanedustajat puolestaan ovat vieneet mukanaan juomalaseja ja tyynynpäällisiä.

– Ihmiset haluavat muistoesineen. Jotain, mikä muistuttaa heitä heidän vierailustaan Valkoisessa talossa. Houkutus viedä jotain on vastustamaton, sanoo historioitsija William Bushong Valkoisen talon historiallisesta seurasta.

Osa vieraiden kähveltämistä muistoesineistä on kuitenkin arvokkaita. Valkoinen talo ei kuitenkaan paljasta, miten paljon veronmaksajien rahoja se käyttää kadonneiden esineiden uusimiseen. Valkoinen talo pitää kuitenkin tarkkaa kirjaa siitä, kuinka paljon esineitä vieraat vievät.

Ei vain "tavisten" etuoikeus

Lautasliinojen näpistely ei ole vain kerran elämässään Valkoiseen taloon kutsuttavien niin sanottujen tavisten etuoikeus. Esimerkiksi tunnettu toimittaja ja televisiopersoona Barbara Walters on kähveltänyt käsipyyhkeitä niin ansioituneesti, että vuonna 2012 presidentti Barack Obama lähetti hänelle korillisen sekalaista rihkamaa Valkoisesta talosta.

– Hänen [Walters] vierailunsa Valkoisessa talossa on aina suunnaton ilo, kun hän yrittää varastaa erinäisiä esineitä, Michelle Obama kertoi myöhemmin Entertainment Tonight -ohjelmassa.

– Barbara, voit ottaa mitä vain, milloin vain.

Myös Oscar-voittaja Meryl Streep on kiintynyt Valkoisen talon käsipyyhkeisiin. Näyttelijätär on tunnustanut vohkineensa Valkoisen talon käsipyyhkeitä ensimmäisen kerran vuonna 2011. Vuonna 2014 Streep oli jälleen vieraana Valkoisessa talossa, kun toinen vieras alkoi vessassa silmäillä presidentin leimalla varustettua käsipyyhettä.

– Anna mennä. Ota yksi. Minullakin on yksi käsilaukussani, Streep rohkaisi naista.

Vieraiden yritykset livauttaa Valkoisen talon omaisuutta huomaamatta taskuihin ja käsilaukkuihin on niin tunnettua, että Valkoisen talon henkilökunta vitsailee asiasta.

– Henkilökunta vitsaili, että kaikki vieraat pitäisi läpivalaista sekä saapuessa että poistuessa, kirjoitti Valkoisen talon entinen emäntä Laura Bush muistelmissaan.