1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Saudi-Arabian liittouman ilmaiskut Jemenissä rikkovat kansainvälistä lakia

Saudi-Arabian johtama liittouma kertoi lauantaina, että se on tehnyt yli sata ilmaiskua Jemenissä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. YK:n mukaan moni siviili on vaarassa liittouman toimien vuoksi.

Ulkomaat
Savu nousee vuoren takaa.
Saudi-Arabian johtama ilmaisku kohdistui huthikapinallisten oletettuun asevarastoon Sanaassa, Jemenissä 6. huhtikuuta 2015. Samana päivänä tehtiin ilmaiskuja myös pohjoisella Saadan alueella.EPA

Saudi-Arabian johtaman liittouman tekemät ilmaiskut Jemenin Saadassa ovat vastoin kansainvälistä lakia, YK:n Jemenistä vastaava humaanitaarinen koordinaattori katsoo eilen lauantaina julkaistussa lausunnossa.

– Asuttujen alueiden summittainen pommitus, ennakkovaroituksella tai ilman, rikkoo kansainvälistä humaanitaarista lakia, lausunnossa todetaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK:n saamien tietojen mukaan joukoittain siviilejä on kuollut ja tuhannet ihmiset ovat jättäneet kotinsa sen jälkeen kun liittouma julisti alueen sotilaalliseksi kohteeksi. Liittoumassa ovat mukana Saudi-Arabia ja yhdeksän muuta arabimaata.

YK:n edustaja sanoo, että moni siviili on ansassa Saadassa polttoaineen puutteen takia ja liittouman toimet vaarantavat lukemattomia siviilejä. Liittouma kertoi lauantaina, että se on tehnyt Jemenissä 130 ilmaiskua viimeisen vuorokauden aikana.

Saudi-Arabia lupasi perjantaina väliaikaisen tulitauon Jemeniin. Sen on määrä alkaa tiistaina ja kestää viisi päivää.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi