Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu huolissaan äitien jaksamisesta

Tuomas Kurttilan mukaan työssäkäyvät vanhemmat kokevat huolta omasta jaksamisestaan harvemmin kuin työelämän ulkopuolella olevat.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaa neuvoloiden ja työterveyshuollon kiinnittävän nykyistä enemmän huomiota äitien jaksamiseen.

– Neuvolatarkastuksia ei saa vähentää. Neuvoloiden kotikäyntejä on lisättävä. Työterveyshuoltoon on kehitettävä toimivat mallit työhön palaavan äidin tukemiseksi, Kurttila esittää.

Ainoastaan puolet äideistä kokee voivansa riittävän hyvin vuoden kuluttua lapsen syntymästä pystyäkseen yhdistämään työn ja perhe-elämän.

Kurttila vaatii, että tuleva hallitus sisällyttää strategiseen hallitusohjelmaansa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen.

Hän muistuttaa, että pienten lasten äideistä noin 40 prosenttia kokee huolta jaksamisestaan. Yhtenä merkittävä syynä on työn ja perheen yhteensovittaminen, hän sanoo.

Kurttilan mukaan oleellista on, että työssäkäyvät vanhemmat kokevat huolta omasta jaksamisestaan harvemmin kuin työelämän ulkopuolella olevat. Työ vähentää vanhemmuuden huolia, mikäli työn ja perheen yhteensovittamisessa onnistutaan, hän sanoo.