Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia pommitti Jemenin pääkaupunkia ja ehdotti tulitaukoa

Jemenissä on määrä alkaa tulitauko tiistaina. Mitään takeita sen toteutumisesta ei ole.

Monet Jemeniläiset kärsivät peruspalveluiden ja tarvikkeiden puutteesta Saudi-Arabian pommittaessa Sanaata. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Saudi-Arabia on esittänyt Jemenin huthi-kapinallisille tulitaukoa. Iranin tukemat huthit ilmoittavat tiedotteessaan suostuvansa viisi päivää kestävään tulitaukoon.

Tulitauko alkaisi tiistai-iltana. Sen aikana avustusjärjestöt pääsisivät toimittamaan apua sotatoimien takia kodeistaan paenneille jemeniläisille.

Tulitauon toteutumisesta ei ole takeita. Saudi-Arabia ilmoitti jo aikaisemmin lopettavansa ilmaiskut hutheja vastaan, mutta iskut ovat jatkuneet hellittämättä.

Tänään sunnuntainakin Saudi-Arabian ilmavoimien koneet tekivät kaksi hyökkäystä Jemenin pääkaupunkiin Sanaahan. Iskujen kohteena oli Jemenin syrjäytetyn presidentin Ali Abdullah Salehin asunto.

Saleh ei ollut paikalla iskujen aikaan. Hänen kerrotaan olevan poissa kaupungista. Saleh ja häntä tukevat joukot ovat liitossa huthien kanssa.

Saudi-Arabian koneet pommittivat viime yönä myös huthien asemia eri puolilla maata.

Ilmasodan takia arvioidaan jo noin 1 300 ihmisen kuolleen Jemenissä. YK paheksuu ilmaiskuja, koska ne ovat aiheuttaneet humanitaarisen kriisin. Iskujen kohteena olevilla alueilla kärsitään ruoka-, lääke- ja polttoainepulasta.