1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuubassa presidentin tytär ajaa seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoa

Tuhat ihmistä osallistui lauantaina marssiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta maassa, jossa perinteisesti heitä on syrjitty rankasti. Parikymmentä homo- ja transparia sanoi ”tahdon” symbolisessa joukkovihkimisessä.

Ulkomaat
Pariskunta suutelemassa

Kuubassa homoliitot ovat edelleen laittomia, mutta suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on muuttunut suvaitsevaisemmaksi viime vuosina.

Näyttävin vähemmistöjen oikeuksien puolestapuhuja on Mariela Castro, joka on parlamentin jäsen ja Kuuban seksuaalikasvatuskeskuksen johtaja. Hän on myös presidentti Raúl Castron tytär.

Viime vuonna hän äänesti parlamentissa lakiehdotusta vastaan, joka kielsi työpaikoilla syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Castron mielestä laki ei mene vähemmistöjen suojelussa tarpeeksi pitkälle.

Lauantaina Kuubassa marssittiin kahdeksatta kertaa homofobiaa ja transfobiaa vastaan Mariela Castron johdolla.

– Marssimme, jotta kuubalainen yhteiskunta tulisi tietoiseksi näistä asioista, ja jotta ennakkoluulot homoseksuaaleja, biseksuaaleja ja transsukupuolisia ihmisiä kohtaan katoaisivat.

Tällä kertaa oli järjestetty myös ”rakkauden juhla”, homoparien symbolinen vihkiminen. Siinä parikymmentä paria sai toisensa.

Kuuban vallankumouksen jälkeen homoja syrjittiin ankarasti. Heitä mm. lähetettiin työleireille seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Fidel Castro myönsi kuitenkin eläkkeelle jäämisensä jälkeen, että oli kohdellut seksuaalivähemmistöjä väärin.

Latinalaisen Amerikan maista vain Argentiinassa, Uruguayssa ja Meksikon pääkaupunkiseudulla saman sukupuolen avioliitot ovat lailllisia.

Lue seuraavaksi