Vuokrattava omakotitalo sopii myös kimppakämpäksi

Helsinkiläinen neljän hengen ystäväporukka on jo niin tottunut asumaan omakotitalossa, että kerrostaloon muuttamista olisi vaikea kuvitella. Omakotitalojen pidentyneet myyntiajat ovat lisänneet niiden tarjontaa vuokramarkkinoilla, sanoo Vuokraturvan Timo Metsola.

talous
Vuorkralaiset istuvat terassilla
Niina Heiskanen ja Anna Heinonen kertovat, millaista on asua neljän hengen ystäväporukalla omakotitalossa Helsingissä. Toimittaja: Anna Takala. Kuvaus: Hanna Leppikangas. Leikkaus: Jani Uitto

Se, ettei helsinkiläinen omakotitalo käynyt kaupaksi, oli onnenpotku neljän naisen ystäväporukalle, joka oli etsinyt kimppa-asumiseen sopivaa omakotitaloa jo puolen vuoden ajan.

– Tämän löytäminen oli aikamoinen työ. Aika usein omakotitaloihin halutaan vuokralle ensisijaisesti perhe tai ne ovat vain myynnissä, Niina Heiskanen kertoo.

Omakotitaloille on vuokramarkkinoilla kysyntää, sanoo vuokravälitysfirma Vuokraturvan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

– Omakotitalojen myynti on tällä hetkellä haastavaa. Nyt näkyy selvästi, että omakotitaloja, jotka eivät ole menneet kaupaksi toivuttuun hintaan, siirtyy vuokramarkkinoille. Se on hyvä asia, koska vuokramarkkinoilla niille on kysyntää ja kaikki kohtuuhintaiset omakotitalot saadaan hyvin vuokralle.

Toisaalta omakotitaloja on vuokrakohteista vielä hyvin pieni osuus, eikä nopeasti yleistyvästä ilmiöstä voida puhua, vaikka omakotitalojen myyntiajat ovatkin jonkin verran pidentyneet, muistuttaa OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg.

"Tarkkaan mietitty tapa elää"

Tyypillisesti omakotitalon vuokraa Metsolan mukaan lapsiperhe, joka ei vielä syystä tai toisesta halua ostaa omaa. Kimppa-asumisratkaisut ovat harvinaisia, mutteivät poikkeuksellisia.

– Erityisesti pääkaupunkiseudulla yksiöt ovat erittäin kalliita. Se on johtanut siihen, että joissakin tapauksissa useampi nuori kerää hynttyyt yhteen ja vuokraa omakotitalon. Silloin saadaan ruhtinaallisesti tilaa ja pienempi asumiskustannus per henkilö.

Neljän hengen ystäväporukalle yhteisasuminen omakotitalossa on elämäntapa.

– Meistä suurin osa on jo valmistuneita ja työelämässä. Tämä ei ole mikään opiskeluajan elämäntyyli vaan tosi paljon tarkemmin mietitty tapa elää, Anna Heinonen sanoo.

– Tämä ei ole vain paikka, jossa käydään nukkumassa. Kun asuu porukalla, pitää olla valmis tekemään kompromisseja. Tämä vaatii ryhmähenkeä. Kyse ei ole mistään soluasumisesta, Niina Heiskanen muistuttaa.

Omakotitalon vuokraaminen oma juttunsa

Neljän naisen ystäväporukka oli asunut omakotitalossa aiemminkin. Uutta asuntoa etsiessään he katselivat myös kerrostalohuoneistoja.

– Oli jo totuttu siihen, että on oma piha ja kasvimaata. Sellaista pientä luksusta, mitä kerrostalossa ei ole, Anna Heinonen sanoo.

Metsolan mukaan moni omakotitaloaan kauppaava ei tule ajatelleeksi, että talon voisi laittaa vuokralle. Omakotitalon vuokraaminen poikkeaa monin paikoin kerrostaloasunnon vuokraamisesta.

– Vuokrasopimus kannattaa laatia huolellisesti. Omakotitaloasumiseen kuuluu pihatöitä ja lumenluontia ja tietysti myös se, että ilmoitetaan, jos rakennuksessa havaitaan jotain tavallisesta poikkeavaa tai huolestuttavaa. Nämä asiat kannattaa kirjata vuokrasopimukseen.

Heiskasen ja Heinosen porukan vuokrasopimukseen ei suuria velvoitteita sisälly.

– Sellainen perusylläpito. Meillä ei ole remonttivelvollisuuksia. Jos tulee jotakin, niin sovitaan vuokranantajan kanssa, kuka tekee ja mitä, Heiskanen sanoo.

Metsolan mukaan vuokraomakotitaloille on kysyntää lähes koko maassa. Tosin muuttotappiopaikkakunnilla, joissa omakotitaloja on hankala saada kaupaksi, myös vuokralaisia voi olla vaikea löytää.