Kuuban presidentti tapasi paavin

Kuuban johtaja Raúl Castro vierailee Vatikaanissa. Hän on kiittänyt paavi Franciscusta toistamiseen siitä, miten tämä auttoi Kuuban ja Yhdysvaltojen lähentymisessä.

Ulkomaat
Kuuban johtaja Raúl Castro ja paavi Franciscus tapasivat Vatikaanissa 10. toukokuuta.
Kuuban johtaja Raúl Castro ja paavi Franciscus tapasivat Vatikaanissa 10. toukokuuta.Gregorio Borgia / EPA

Kuuban ja katolisen kirkon suhteet ovat lämpimämmät kuin koskaan Kuuban vallankumouksen jälkeen vuonna 1959.

Sen osoittavat harvakseltaan tapahtuneet, mutta toistuvat vierailut puolin ja toisin.

Raúl Castro keskusteli sunnuntaina argentiinalaisen paavi Franciscuksen kanssa tunnin ajan. Tämä on harvinaisen pitkä aika paavin vierailulle, minkä merkitystä lisää vielä se, että tulkkia ei tarvittu. Molempien äidinkieli on espanja.

Castron kerrotaan kiittäneen paavia toistamiseen siitä, että tämä toimi aktiivisena välittäjänä viime syksynä Kuuban ja Yhdysvaltojen neuvotellessa suhteiden solmimisesta uudestaan puoli vuosisataa kestäneen välirikon jälkeen. Paavi otti vastaan sekä kuubalaisen että yhdysvaltalaisen lähetystön.

Presidentit Obama ja Castro ilmoittivat suhteiden palauttamisaikeista joulun alla.

Keskinäisen tapaamisensa jälkeeen paavi sanoi Raúl Castrolle toimittajien edessä, että heidän täytyy yhdessä taistella köyhyyttä vastaan maailmassa. Paavi Franciscus tunnetaan solidaarisesta asenteestaan vähäosaisia kohtaan.

Katolisen kirkon johtaja aikoo vierailla Kuubassa ensi syyskuussa Yhdysvaltoihin suuntautuvan matkansa yhteydessä. Hän on jo kolmas paavi peräkkäin, joka on vieraillut saarivaltiossa.

Vallankumouksen jälkeen Kuuban hallituksen suhde katoliseen kirkkoon oli jääkylmä vuosikymmenten ajan.