Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: Hallituspohja haastava saamelaisasioiden näkökulmasta

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio myöntää, että Sipilän mahdollinen hallituspohja vaikuttaa haastavalta. Hän näkee kuitenkin myös hyviä puolia Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen saamelaisnäkemyksissä.

Sápmi
Tiina Sanila-Aikio
Vesa Toppari / Yle Sápmi

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio ei halua vielä spekuloida miten saamelaisasiat ja esimerkiksi alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimuksen ratifiointi etenevät Suomen uudella hallituskaudella.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä aloitti hallitusneuvottelut perjantaina Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kanssa.

Suomeen näyttää siis tulevan perusporvarihallitus.

– Kyllä se tuntuu tietysti hyvin haastavalta, mutta kyllä minä odotan, että tällä koalitiolla myös me pääsemme saamelaisasioita edistämään. Minä tietysti toivon todella paljon sitä, Sanila-Aikio sanoo.

Sanila-Aikio näkee myös hyviä puolia mahdollisissa hallituspuolueissa

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikiolla on selkeä kuva mahdollisten hallituspuolueiden hyvistä puolista saamelaisasioiden näkökulmasta.

– Lapin vaalivoittaja Katri Kulmuni Keskustapuolueesta on hirveän selvästi sanonut, että saamelaiset ovat tärkeitä, saamelaisten alkuperäiskansastatus on tärkeä ja että saamelaiskäräjiä pitää konsultoida. Se kyllä lupaa hyvää.

– Perussuomalaisissa hyvä asia on se, että heillä on ollut kielenelvytys ja kielenvahvistaminen heidän vaaliohjelmassaan.

– Sitten Kokoomuksesta voisi sanoa, että hehän olivat edellisessä hallituksessa, jossa saamelaisasiat olivat keskiössä. Mutta nyt myös torstaina, kun puheenjohtaja Stubb sanoi, että kansainvälisen ja Suomen luottamuksen eteen pitää tehdä töitä, niin tietysti odotan, että se kansainvälinen Suomi tarkoittaa myös sitä, että saamenkansa ja suomenkansa yhdessä tekevät töitä vähemmistöasioiden eteen, Sanila-Aikio summaa.

Sanila-Aikio ei lähde spekuloimaan ILO:lla

Ihmisillä on odotuksia, että edellisellä hallituskaudella pöydälle jätetty ILO-sopimus etenisi seuraavan hallituksen aikana.

– Sitä on hirveän vaikeaa tietää nyt, kun emme ole keskustelleet asiasta mahdollisten hallituspuolueiden kanssa, joten en ala spekuloimaan asialla enempää, mutta toivon. ILO-sopimus on siellä pöydällä ja jotain sille pitää tehdä. Nythän me neuvotteluissa kuulemme sen, Sanila-Aikio sanoo.

Ei vielä tietoa ovatko saamelaiskäräjät mukana hallitusneuvotteluissa

Miten saamelaiskäräjät ovat mukana hallitusneuvotteluissa?

– Nyt ei ole varmaa tietoa, mutta me olemme pyytäneet neuvotteluita. Me lähdemme avoimin mielin.

Yle Sápmi kertoi perjantaina, että saamelaiskäräjillä on viisi vaatimusta tulevaan hallitusohjelmaan.

– Me olemme valmistelleet listan yhdessä lautakuntien kanssa. Prosessi on alkanut jo talvella, kohdat ovat käyneet hallituksessa ja puheenjohtajistolla on ollut vapaat kädet lyhentää niitä.

– Meillä on viisi keskeistä tavoitetta. Ensimmäinen on kaikista tärkein ja se koskee saamelaisten oikeudellista tilannetta Suomessa ja myös resurssien parantamista. Sitten tietysti kieli, kulttuuri, elinkeinot ja opetusasiat ovat siellä keskeisiä. Mutta tietysti se on kaikista tärkeintä, että me parannamme Suomessa meidän alkuperäiskansastatustamme, Sanila-Aikio kertoo.

Mitkä ovat saamelaiskäräjien konkreettiset tavoitteet tälle hallituskaudelle?

– Lautakunnat ovat tehneet suosituksia aivan konkreettisiksi toimenpiteiksi ja ehdotuksiksi Suomen uudelle hallitukselle. Niistä kuullaan lisää vähän myöhemmin.