1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin pärjäät 11 vaatekappaleella – suomalaiset tarvitsevat apua pukeutumiseen

Suomalaisilla on kaapit täynnä vaatteita, joista he eivät pidä. Vähemmälläkin tulisi toimeen, sanoo kertakäyttöistä vaateteollisuutta vastaan taisteleva vaatevalmentaja Outi Pakarinen. Katso viisi Pakarisen ohjetta oman vaatekaapin punaisen langan löytämiseen.

Vaatevalmentaja Outi Pakarinen.
Aamu-tv:ssä vieraillut vaatevalmentaja Outi Pakarinen kertoo, kuinka vaatekaapin kaaos saadaan hallintaan.

Vaatekaappi pursuaa rättiä, muttei silti ole mitään päälle pantavaa. Kuulostaako tutulta?

– Ihmiset eivät tiedä mistä pitävät, mikä istuu, mikä toimii. Laadun tunnistaminen on myös haaste. Sitten se vaatekaappi täyttyy, kuvailee vaatevalmentaja Outi Pakarinen.

Jonkun korvaan voi kuulostaa oudolta, että aikuiset ihmiset tarvitsevat apua pukeutumisen kanssa. Vaatealalla uraa tehnyt Pakarinen kuitenkin törmäsi ongelman kanssa painiviin niin usein, että päätti perustaa vaatevalmennusta tarjoavan yrityksen, Kude Design Oy:n.

Pakarinen peräänkuuluttaa vaihtoehtoa paisuvalle tekstiiliteollisuudelle, joka nojaa massatuotantoon ja kertakäyttöisyyteen. 

– Tekstiilialan ylikuumeneminen johdattaa siihen, että luodaan uusia tarpeita. Ihmiset kokevat, että tyyliä pitää uusia ja vaatekaappia päivittää koko ajan.

1. Löydä vaatteiden tasapaino

Pakarinen neuvoo suomalaisia aivan ensiksi käymään läpi vaatekaapin sisällön vaikka tuotetyhmä kerrallaan.

– Vaatekaappia kannattaa ajatella prosessina. Sitten sitä voi alkaa muokata toimivaksi. Paljonko on esimerkiksi yläosia ja alaosia, ja ovatko nämä tasapainossa?

Näin saattaa huomata, että vaatekaapissa on vaikkapa paljon täysin samantyyppisiä vaatteita.

– Kohtaako käyttötarve vaatekaapin sisällön, onko se balanssissa?

2. Kokoa vaatekaapin kulmakivet

Seuraavaksi Pakarinen opastaa löytämään vaatekaapin kulmakivet – eli vaatteet, jotka on helppo laittaa päälle, joissa on mukava olla ja jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Oleellisinta on kuitenkin vaatteiden yhteensopivuus.

– Jopa 11 vaatekappaleella voi toimia kompaktisti. Kun kaikki "mätsää", niitä yhdistelemällä saa 40 asukokonaisuutta, Pakarinen sanoo.

Kulmakivi ei tarkoita tylsää ja arkista vaatekappaletta, Pakarinen täsmentää.

– Gootilla nämä kulmakivet voivat tietenkin olla hieman erilaisia kuin bisnesnaisella.

3. Varo heräteostoksia

Jatkuvasti uutta mallistoa ja villitystä puskeva vaateteollisuus saa monet narutettua heräteostoksiin, joihin ei hetken päästä sitten ollakaan tyytyväisiä. Sen vuoksi Pakarinen suosittelee käymään vaateostoksilla kaverin kanssa.

Heräteostoksia tulee tehdä tarkkaan, mutta eivät nekään aina pahasta ole.

– Jotkut hallitsevat laajankin vaatevaraston. Jos heräteosto tulee oikeasti käyttöön, niin en näe siinä mitään pahaa, Pakarinen tuumaa.

4. Panosta arkivaatteisiin

Yleinen virhe Pakarisen mukaan on ostaa jatkuvasti turhan hienoja vaatteita.

– Se millaisiin tilanteisiin satsataan, on juhla, erikoistilanne. Sitten jos mietitään, mihin vaatteita käytetään, niin se on arki. Siksi nostaisin arjen arvoa esille.

5. Heitä pois harkiten

Vaatekaappi on nyt käyty läpi, paidat, housut, hameet ja muut analysoitu, ja kulmakivet on löydetty. Hienoa! Ja sitten kaikki loput vaatteet roskiin?

– En heppoisin perustein luopuisi mistään. Jos esimerkiksi on erikoisempi vaate ja tilaa on, niin se kannattaa säilyttää. Tai liisata, antaa kaverille, Pakarinen toppuuttelee.