1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuulimylly ja Suomen suurin aurinkovoimala tappelivat, kumpi voitti?

Helsinkiin rakennetaan Suomen toistaiseksi suurin aurinkovoimala. Mutta kuinka suuri Kivikon voimala oikeastaan on, jos sitä vertaa tuulivoimalaan? Entä kuinka suuri on Pohjois-Euroopan suurimmaksi aiottu Nakkilan aurinkovoimala?

Kivikon aurinkovoimala on toistaiseksi varmistuneista voimaloista suurin, mutta Nakkilaan suunniteltu voimala olisi yli 10 kertaa suurempi. Nakkilan jättivoimala tuottaisi vuodessa suurinpiirtein saman verran sähköä kuin yksi tuulimylly. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kivikon Hiihtohallin katolle rakennettavassa aurinkovoimalassa on liki 3 000 paneelia. Kun yhden paneelin teho ihanneolosuhteissa on 285 wattia, laitoksen yhteisteho nousee yli 800 kilowatin.

Luvut eivät valehtele, mutta joskus niiden merkitystä on vaikea ymmärtää.

Suomen suurin aurinkovoimala jää tuulimyllyn jalkoihin enimmäistehossa

800 kilowattia on 0,8 megawattia. Megawatti lienee tuttu niille lukuisille suomalaisille, jotka ovat törmänneet tuulivoimaloihin. Tavallisen nykyaikaisen tuulimyllyn teho on kolme megawattia.

Tällä laskukaavalla yksi tuulimylly vastaa neljää Kivikon aurinkovoimalaa.

Vuosituotanto-ottelussa tuulimylly selättää vielä selvemmin

Jos vertailukohdaksi otetaan enimmäistehon sijaan vuoden aikana tuotetun sähkön määrä, aurinkovoimalan suuruus käy vielä pienemmäksi.

Koska aina ei paista, aurinkovoimalan teho on keskimäärin noin kymmenen prosenttia enimmäistehosta.

Tuulikin vaihtelee, mutta moderni tuulimylly pyörii keskimäärin noin 30 prosentin teholla. Vuonna 2013 kaikkien Suomen tuulivoimaloiden keskiarvo oli 20 prosenttia. Rannikolla voidaan päästä 40 prosenttiin, merellä 50 prosenttiin.

Koko vuoden tuotantoa vertailtaessa yksi tuulimylly vastaa yli kymmentä Kivikon aurinkovoimalaa.

Vasta Nakkilan Goljat saa tuulimyllyn aisoihin

Entä jos kehään nousee Nakkilaan suunniteltu aurinkovoimaloiden jätti, jossa on 24 000 paneelia 20 hehtaarin alalla? Toteutuessaan se olisi Pohjois-Euroopan suurin voimalaitos.

Taistelu tuulimyllyä vastaan olisi tiukka. Nakkilan Goljat veisi pistevoiton lukemin 11 - 8,5. Tämä siis gigawattitunneissa.