Hyppää sisältöön

Vaarallisen aasianrunkojäärän toukkia löytyi kiinalaisen kivitavaran pakkauksista

Aasianrunkojäärä on lehtipuita tuhoava kovakuoriainen, joka uhkaa levitä Eurooppaan.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on löytänyt eläviä aasianrunkojäärän toukkia puisista kehikoista, joita on käytetty kiinalaisen kivitavaran pakkaamiseen kuljetusta varten. Kuva: Salla Hannunen / Evira

Kiinalaisen kivitavaran kuljettamiseen käytetyistä puisista kehikoista on ensimmäistä kertaa löytynyt eläviä aasianrunkojäärän toukkia, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Eviran tarkastamissa puupakkauksissa oli asianmukainen merkintä tuholaiskäsittelystä, mutta toukkia löytyi silti.

Aasianrunkojäärä vahingoittaa monia lehtipuita, kuten haapoja, vaahteroita, koivuja, leppiä ja omenapuita. Jäärän toukat elävät puun sisällä ja syövät runkoon käytäviä. Vioittuminen voi johtaa oksien kuivumiseen ja koko puun kuolemiseen.

Pakkausmateriaalissa kulkeutuneita aasianrunkojääriä on levinnyt luontoon ainakin Saksassa, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa ja Englannissa. Lajia esiintyy pysyvästi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Pohjois-Koreassa.

Evira kehottaa kiinalaista kiveä maahantuovia ja käsitteleviä yrityksiä tarkkailemaan, löytyykö puupakkauksista merkkejä kuoriaisista. Kuoriaishavainnoista tulee ilmoittaa Eviralle.