Hyppää sisältöön

Milloin ambulanssi kannattaa soittaa?

Ambulanssi soitetaan paikalle usein liian heppoisin perustein. Esimerkiksi oksennustaudin takia ei ambulanssia välttämättä tarvitse.

Lääkintäesimies Kari Käyhkö tutkii sunnuntain ja maanantain välisen yön tilastoja. Pirkanmaan pelastuslaitoksen ambulanssi on ollut liikkeellä kerran tunnissa. Turhia lähtöjä ei ole ollut, sillä niitä ei ole Käyhkön mukaan olemassa. Auton tilaajan pitäisi silti miettiä onko tilanne ambulanssin tilaamisen arvoinen.

– Nuhakuume ei välttämättä ole, oksennustauti ei välttämättä ole, tai se, että lapsi näkee pahoja unia, ei välttämättä ole ambulanssin tilaamisen arvoinen asia, luettelee Käyhkö.

"Kun jonkun henki on uhattuna"

Kiireettömiä tilanteita tulee Käyhkön työssä vastaan hyvin usein. Kiireettömissä tapauksissa avun saa kunnan järjestämästä päivystyksestä ja kyyti on järjestettävä itse. Tilanteen arvioiminen on kuitenkin hankalaa tavalliselle ihmiselle.

Milloin ambulanssi kannattaa tilata? Käyhkö arvelisi saavansa Nobelin lääketieteen palkinnon, jos osaisi vastata kysymykseen yksiselitteisesti. Yhden ohjeen hän kuitenkin antaa.

– Silloin kun jonkun henki on uhattuna tai koetaan, ettei itse pysty auttamaan enää. Siinä tilanteessa on ambulanssin tilaaminen ensiarvoisen tärkeää.

Ambulanssi ei kuljeta kuolleita – kutsuttava silti

Kuolema kotona on aina hätänumeroon soittamisen arvoinen asia. Ambulanssille ei kuolleen kuljettaminen kuulu, mutta sairaanhoitohenkilökunnalla voi silti olla vielä jotain tehtävää.

Kuolleen kuljettaa ruumisauto, jonka tilaa paikalle joko ambulanssin hälyttänyt henkilö tai sitten paikalle saapunut poliisi.

.
.