Asuminenko kallista? Asunto omaksi 340 eurolla neliö "hiihtokeskuksen läheltä"

Maaseudun pienillä kunnilla on ongelma. Maaseudun tyhjentyessä kuntakeskuksiin tehtiin vuokra-asuntoja isoon tarpeeseen. Nyt tarve on kadonnut, eikä vuokralaisia ole. Kerrostalo-osakkeista pyritään eroon halvoilla hinnoilla.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Hyrynsalmen kunta mitoitti aikanaan vuokra-asuntojen määrän 4 500 asukkaalle. Asukkaita riitti, koska maaseudulta muutettiin kirkonkylän keskustaan. Muuttoliike ei jäänyt tähän ja kunnan väkiluku on nyt painunut 2 500 asukkaan pintaan.

Kunnalle jäi käsiin tyhjilleen jäävät vuokra-asunnot. Hyrynsalmella on koetettu päästä niistä eroon jo puolenkymmentä vuotta, sanoo kunnan kehityspäällikkö Pekka Oikarinen.

– Reilu kolmekymmentä asuntoa on myyty ja osa huonokuntoisista, elinkaarensa päässä olevista asunnoista on purettu. Purkamista harkitaan muun muassa niin sanotun Veteraanitalon osalta. Parhaimmassa kunnossa olevia pyritään myymään, nytkin on myytävänä erittäin hyväkuntoinen Moisiovaaran rivitalo ja kohtuullista paremmassa kunnossa oleva Linnalan kerrostalon huoneistot.

Hinta ei päätä huimaa, mutta markkinatilanne on nyt sellainen, ettei niistä voi enempää pyytää.

Pekka Oikarinen

Kirkonkylän keskustassa olevasta Linnalan kerrostalosta on myyty puolenkymmentä osakehuoneistoa. Niitä kaupitellaan muun muassa laskettelurinteen läheisyydellä, Ukkohallaan on 18 kilometrin matka. Neliöhinnat vaihtelevat 340 ja 390 euron välillä.

– Hinta ei päätä huimaa, mutta markkinatilanne on nyt sellainen, ettei niistä voi enempää pyytää, sanoo Oikarinen.

Oikarisen mukaan vuokralaiset saavat olla rauhassa.

– Aina etsitään korvaava asunto, eli alta ei asunto lähde. Toisaalta kohteessa on vain kaksi vuokralaista ja myytäviä huoneistoja on kymmenen.

Oikarinen muistuttaa, ettei liiallinen vuokra-asuntojen määrä ole ainoastaan pienten kuntien ongelma.

– Kemijärvi lienee tunnetuin tapaus. Siellä on myyty 300–400 kunnallista vuokra-asuntoa nyt vajaan kymmenen vuoden aikana.

Syrjässä hinta putoaa edelleen

Moisiovaaran rivitalojen hinta on vielä kertaluokkaa alhaisempi. Moisiovaara on noin 35 kilometrin päässä kuntakeskuksesta.

Kokonaisuutta myydään tarjouskaupalla (siirryt toiseen palveluun), jossa hinta on asetettu 50 000 euroon.

Ryhmäkodiksi vuonna 2004 korjatuissa rakennuksissa on pinta-alaa yhteensä reilu 700 neliömetriä. Neliöhinnaksi tulee 68 euroa.