Suomalaiset ovat sitkeästi ylipainoinen kansa

Uudellamaalla naiset ovat harvemmin ylipainoisia, mutta alkoholia siellä juodaan eniten. Tämä selviää THL:n tutkimuksesta.

Kotimaa
Sauvakävelijöitä metsätiellä.
Derrick Frilund / Yle

Ylipainoisia suomalaisia on yhtä paljon kuin edellisvuosina, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselytutkimuksesta selviää myös, että suomalaisten tupakointi on vähentynyt ja vapaa-ajalla liikutaan entistä enemmän.

Liikunnasta huolimatta ylipaino on jatkuvasti suomalaisten haaste. Vuonna 2014 miehistä 60 prosenttia oli ylipainoisia ja naisista 43 prosenttia.

Uudellamaalla naiset ovat harvemmin ylipainoisia. Miesten kohdalla alueelliset erot eivät ole näin selvät.

Ylipainoiseksi lasketaan ihminen, jonka painoindeksi BMI on 25 tai enemmän.

– Kyse on paljolti siitä, että syödään enemmän kuin kulutetaan, arvioi THL:n tutkija Anni Helldán.

Hänen mukaansa suomalainen elämäntapa on passivoitunut – samaan aikaan syömiseen innoittavia ärsykkeitä tulee monesta lähteestä.

Alkoholia puolestaan kuluu eniten Uudellamaalla, vaikka THL:n tuoreimmassa kyselyssä näkyykin käytön lievä lasku useimmilla alueilla vuosina 2010–2014.

Uudellamaalla miehistä 44 prosenttia juo alkoholia vähintään kahdeksan annosta viikossa. 20 vuotta sitten osuus oli 40 prosenttia.

Uudenmaan naisista joka kolmas joi viime vuonna alkoholia vähintään viisi annosta viikossa, kun 20 vuotta sitten joka viides nautti näin paljon alkoholia.

Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimus kartoittaa joka vuosi 15–64-vuotiaiden elintapamuutoksia. Viime vuonna vastaajia oli 2 630.

Terveyttä ja elintapoja on seurattu vuodesta 1978.