Telican tulivuori pärskii kuumia kiviä, Nicaraguan viranomaiset varautuvat evakuointeihin

Telica osoittaa elonmerkkejä muutaman vuoden välein, mutta tällä kertaa purkaukset ovat olleet tavallista näyttävämpiä. Viranomaisten mukaan niistä ei ole vielä vaaraa, mutta evakuointikeskuksia on jo perustettu.

Ulkomaat

Keskiamerikkalaisen Nicaraguan aktiivisimman tulivuoren toiminta on yltynyt viime päivinä. Telica heräsi henkiin torstaina, ja sunnuntaina se sylki tulikuumia kiviä, kaasua ja tuhkaa jo 400 metrin korkeuteen.

Pieniä purkauksia on kirjattu noin 30. Sunnuntain rajuimmassa purkauksessa vuoren rinteille sinkoutuneet kiviset tulipallot sytyttivät kasvillisuuden tuleen ja saivat aikaan roihuja, joita paikalliset asukkaat kuvailivat huimiksi.

Ympäristöön satoi tuhkaa lähikaupunkeja myöten, mutta kukaan ei loukkaantunut. Nicaraguan geologisen tutkimuslaitoksen mukaan myöskään maanjäristyksistä ei ainakaan toistaiseksi ole uhkaa.

Niinpä viranomaiset pitävätkin Telican toimintaa vielä vaarattomana ja sanovat, ettei evakuoinnin tarvetta ole. Läheisiin kaupunkeihin on kuitenkin perustettu kolme evakuointikeskusta siltä varalta, että Telican purkaukset yltyvät.

Runsaan kilometrin korkuinen Telica on yksi Nicaraguan 27 aktiivisesta tulivuoresta. Se sijaitsee 112 kilometriä kaakkoon pääkaupungista Managuasta. Vuori osoittaa muutaman vuoden välein, että sen sisuksissa kihisee, mutta edellisestä suuresta purkauksesta on 57 vuotta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset