1. yle.fi
  2. Uutiset

Varastetun Jopon tarina: Pyörä takaisin ja varas kiinni kolmessa tunnissa netin avulla

Lounais-Suomessa varastetaan satoja Jopo-pyöriä vuodessa. Porilainen Janne Turkki onnistui saamaan takaisin pojaltaan varastetun pyörän muutamassa tunnissa. Tähän tarvittiin oveluutta ja onnekkaita yhteensattumia.

Kotimaan uutiset
Vihreä pyörän lokasuoja ja vähän rengasta.
Yle

Jopo-varkaudet ovat lisääntyneet rajusti. Pyöriä viedään röyhkeästi keskellä päivää muun muassa koulujen pihoista ja kauppakeskusten edestä. Polkupyörävarkauden uhriksi joutui viime viikolla myös porilainen poika. Pojan Jopo oli viety keskellä päivää koulun pihasta. Isän neuvokkuuden ja melkoisten yhteensattumien ansiosta poika sai kuitenkin menopelinsä takaisin muutamassa tunnissa.

– Etsimme ensin pyörää koulun lähimaastosta, mutta sitä ei löytynyt. Niinpä panin ostoilmoituksen nettiin: Ostetaan vihreä Jopo, pienet kulumat eivät haittaa, kertoo Janne Turkki.

Parin tunnin kuluttua puhelin soi. Miesääni kertoi, että hänellä on myynnissä vihreä Jopo. Pyörä oli kuulemma ollut kellarissa muutaman kuukauden. Se oli myynnissä, koska vihreä väri ei kelvannut tyttärelle.

– Kyselin kaikkea pyörästä, ja puhelun aikana kävi ilmi, että se mitä todennäköisimmin oli poikani pyörä. Treffit sovittiin huoltoasemalle, koska myyjä ei ollut halukas päästämään minua kotiinsa.

Ajattelin, että laitan työrukkaset käteen ja menen hakemaan omani pois.

Porilaismies

Kohtaaminen huoltoasemalla

Ennen pyörämyyjän tapaamista Janne Turkki soitti poliisilaitokselle kysyäkseen neuvoa, miten hänen tulisi toimia, jos pyörä osoittautuisi hänen pojaltaan varastetuksi pyöräksi. Puhelu ei kuitenkaan edennyt laitoksen keskusta pidemmälle.

– En saanut asiasta tietävää poliisia langan päähän. Menin joka tapauksessa huoltoasemalle. Istuin autossa ja odotin. No, sinne se kaveri tuli meidän pojan fillarin kanssa. Ajattelin, että laitan työrukkaset käteen ja menen hakemaan omani pois.

Sattumalta huoltoaseman pihalle kaarsi poliisipartio. Mies kertoi poliisille tarinansa ja osoitti heille pyörävarkaan.

– Poliisit ottivat tilanteen vakavasti, mutta sanoivat, etteivät tässä vaiheessa voi tehdä mitään, koska asiasta ei ole vielä tehty rikosilmoitusta.

Pyörä löytyi ojasta

Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu. Poliiseja pelästynyt pyörävoro oli piilottanut Jopon nopeasti huoltoaseman lähimaastoon, mistä omistaja löysi sen. Poliisin tutuksi osoittautunut mies puolestaan päätyi Janne Turkin mukaan mustaan maijaan.

– Pyörä varastettiin koulun pihasta kello 12.40, ja kolmen tunnin kuluttua se oli taas kotona. En olisi uskonut, että joku todella vastaisi ostoilmoitukseeni. Tarinan opetus on varmaan se, että kannattaa ainakin käydä netin myyntipalstoilla seuraamassa, onko joku myymässä sinulta varastettua pyörää, Turkki toteaa.

Lue seuraavaksi