Älä kaiverra henkilötunnusta pyörän runkoon

Menneinä vuosikymmeninä tarkka polkupyörän omistaja varautui varkauden varalta kaiverruttamalla pyörän runkoon oman henkilöturvatunnuksensa. Nykyään menettelyä ei suositella tietoturvasyistä. Omistajan kannattaa sen sijaan merkata ylös pyörän rungon numero, joka on kaiverrettu ajokkiin valmiiksi jo tehtaalla. Valokuvakaan ei ole pahitteeksi.

Kotimaa
Polkupyöriä poliisin löytötavaratoimistossa.
Sari Vähäsarja / Yle

Henkilötunnuksen kaiverruttaminen polkupyörään onnistuu ainakin poliisiasemilla. Esimerkiksi Kokkolassa ohutteräisen poran saa lainaksi. Tosin poralla ei viime aikoina ole ollut suurta menekkiä.

Kadonneen tai varastetun pyörän tunnistaminen onnistuu muullakin tapaa kuin omia henkilötietojaan levittelemällä. Valmistaja on kaivertanut pyörään rungon numeron, joka omistajan kannattaa merkata itselleen muistiin. Vakuutusyhtiöt suosittelevat lisäksi ottamaan ajokista valokuvan ja laittamaan sen talteen.

Lisäturvaa saa pohjoismaisella Smart Safety -rekisterillä, joka on maksullinen. Joissain pyörämerkeissä valmistaja tai maahantuoja on maksanut rekisterimaksun muutamaksi kuukaudeksi tai vuodeksi etukäteen. Rekisteriin merkkaus näkyy pyörässä harmaana sec-tarrana. Kalleimpia ammattilaispyöriä merkataan myös turvasiruilla.

Ennaltaehkäisy paras keino

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen suosittaa ennaltaehkäisemään pyörävarkauden kunnon lukolla.

– Mielestäni paras tapa lukita pyörä on kiinnittää se u-mallisella kaarilukolla johonkin kiinteään esineeseen. Kaarilukkoa ei saa helposti voimapihdeillä auki kuten ketju- tai vaijerilukon. Ennaltaehkäisy on helpompaa kuin korvaushakemusten täyttely.

Yrittäjä Merja Mutka pyöräliike Pyöräpojista on huomannut, että harva ostaa turvalliseksi mainittua kaarilukkoa, koska se on erittäin painava ja hankala kuljettaa mukana.

– Testeissä on todettu, että ammattilainen saa auki lukon kuin lukon. Minä suosittelisin pyörän kiinnittämistä johonkin pylvääseen tai telineeseen. Voihan lukkoja olla kaksikin. Se ainakin hidastaa.