1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iijoki vyöryy yli äyräiden – vesimassat murskasivat voimalan kanavan

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus varoittaa tulvasta Iijoella. Tulvaherkkien alueiden asukkaita kehotetaan suojaamaan omaisuutensa. Ennusteen mukaan tulva on korkeimmillaan tämän viikon lopulla ja ensi viikolla.

Iijoen Taivalkosken voimalaitoksen kohdalla vesi tulvii yli äyräiden Kuva: Marko Väisänen / Koskienergia

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus varoittaa Iijoen virtaaman kasvavan huomattavan suureksi. Varsinkin järvien vedenpinnat nousevat poikkeuksellisen korkealle.  Myös asuinrakennukset saattavat kastua. Mökkien ja asuinrakennusten omistajia kehotetaan suojaamaan kiinteistönsä, jos ne sijaitsevat tulvaherkillä alueilla.

Tulvavesi on korkeimmillaan ennusteiden mukaan tämän viikon loppupuolella ja ensi viikolla. Tulvavesi tulee katkaisemaan ja vaurioittamaan tieverkostoa. Jongunjärven ympäristössä vesi virtaa jo tien yli.

Voimalaitos jouduttiin pysäyttämään

Myös Taivalkosken voimalaitoksen tulokanava on kärsinyt tulvavahinkoja ja vesi ei pysy täysin kanavan sisällä. Kanavaa korjataan parhaillaan. Voimalaitos on jouduttu pysäyttämään ja vesi juoksutetaan laitoksen ohi. Voimalaa operoivasta Koskienergia Oy:stä kerrotaan, että voimala pyritään käynnistämään iltapäivän aikana. Itse voimalaitos on kunnossa, eikä esimerkiksi sortumisvaaraa ole, kerrotaan Koskienergiasta.

Jos ennustetut vesisateet toteutuvat ja lämpötila on korkea, voi tulvavesi nousta Iijoella jopa ennätyksellisen korkealle.