Iittalan lasille saattaa avautua vientiä amerikkalaisten luksusbrändien yritysostolla

Iittala Groupin omistajasta Fiskarsista on tulossa yksi maailman johtavista luksusluokan kodintuoteyhtiöistä. Iittalan lasintekijät odottavat tuotteidensa pääsevän jatkossa paremmin Yhdysvaltain markkinoille.

talous
Lasinpuhaltajat työskentelevät Iittalassa
Laura Hossi / Yle

Fiskars ostaa 406 miljoonalla eurolla WWRD-yhtiöt amerikkalaiselta pääomasijoittajalta. WWRD:n ylellisiä kattaustuotteita ovat muun muassa Wedgwood ja Royal Dulton. Yrityskaupan jälkeen Fiskarsin osake oli maanantaina Helsingin pörssissä vahvassa nousussa.

Hämeessä Fiskars tunnetaan ennen muuta lasinvalmistajana. Yhtiö on keskittänyt nyt tuotantonsa Hämeenlinnan Iittalaan. Nuutajärven lasituotanto siirtyi Iittalaan vuoden 2014 lopulla.

Yli 400 miljoonan euron yrityskauppa Yhdysvaltoihin herättää lasintekijöissä osin kaksinaisia, mutta pääosin positiivisia tuntemuksia. Iittalan lasitehtaan pääluottamusmies Timo Viitanen on kuullut kaupasta maanantaina aamulla.

– Kaupalla ei pitäisi olla vaikutusta tällä hetkellä Iittalan lasintekijöille. Näin meille on vakuutettu, kertoo työntekijöiden luottamusmies Timo Viitanen.

Yritysosto voisi myös parantaa Iittalan lasituotteiden vientiväyliä Yhdysvaltoihin, koska niitä voitaisiin myydä WWRD:n myyntikanavien kautta. Yhdysvalloissa Iittala Groupilla ei ole omaa lasintuotantoa.

Kauppa herätti epävarmuutta työntekijöissä

Iittala Groupin työntekijät ovat saaneet vaiheittain tietoa aamulla tehdystä yritysostosta. Kauppa on herättänyt hieman epävarmuutta ja pelkoa henkilökunnan keskuudessa, kertoo työntekijöiden luottamusmies Timo Viitanen.

– Kaikki eivät vielä edes ole saaneet asiasta tietoa, kun eivät ole työvuorossa tai ovat lomautettuina tai lomilla, pohtii Viitanen Fiskarsin yritysostoa.

Suomessa lasintuotanto on keskitetty Iittalaan. Iittalassa ovat meneillään parhaillaan lomautukset, jotka koskevat 50:tä työntekijää. Lomautusten kesto on 6 - 10 viikkoa. Silti lasitehtaalla tuotanto jatkuu kaiken aikaa ja kaikki lasiuunit ovat kuumina.

Fiskarsin Iittalan lasituotanto työllistää nykyään noin 170 ihmistä. WWRD-yrityskaupan jälkeen Fiskarsilla on maailmalla yhteensä 8 600 työntekijää. Fiskars osti vuonna 2007 Iittala Groupin ja vuonna 2013 tanskalaisen Royal Copenhagenin.